Šmarda (ČSSD): Ti nahoře musí respektovat potřeby těch dole

25.10.2022 10:21 | Tisková zpráva

Vyjádření předsedy ČSSD Michala Šmardy k skokovému navýšení platů ústavních činitelů

Šmarda (ČSSD): Ti nahoře musí respektovat potřeby těch dole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šmarda

Vláda slíbila při svém vzniku automatické navyšování minimální mzdy podle inflace. Jako mnoho z bodů programového prohlášení, ani tento vláda nesplnila. Prý na to nejsou finance. Na zvyšování platů politiků se ale peníze najdou.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Z aktuální minimální mzdy, která je ve výši 16 200 Kč hrubého, lze vyžít jen s velkými problémy. Stoupají ceny energií, potravin a základních potřeb. Věcí, které musíme všichni platit každý měsíc.

Nezávidíme nikomu jeho výplatu. Ale vláda nesmí přidat svému předsedovi desítky tisíc každý měsíc a kuchařce v jídelně odmítnout zvednou plat na 20 tisíc. To je sprostota.

Proto chceme zmrazit platy politiků do doby, než se vyřeší skutečně spravedlivý růst minimální mzdy. Ti nahoře musí respektovat potřeby těch dole.

Je třeba skokově zvýšit minimální mzdu alespoň na 20 tisíc a nastavit mechanismus automatické valorizace. Minimální mzda musí zaručit, aby každý, kdo pracuje, měl důstojný život a aby ze své mzdy vyžil.

Vedle toho ČSSD už od března navrhuje snížení DPH u základních potravin na 5 procent. Zejména na lidi s nízkými příjmy dopadá zdražování potravin zdrcujícím způsobem. Zatímco v okolních zemích DPH snížili, Fialova vláda opět jen tiše přihlíží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…