Šmarda (ČSSD): Zaveďme maximální cenu elektřiny a plynu

22.12.2021 21:01 | Tisková zpráva

Zaveďme maximální cenu elektřiny a plynu, využijme emisní povolenky na pomoc zranitelným domácnostem, navrhuje ČSSD.

Šmarda (ČSSD): Zaveďme maximální cenu elektřiny a plynu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šmarda

Vyčlenit část vyrobené elektřiny mimo burzu ve veřejném zájmu, zavést maximální ceny energií podobně jako u tepla, nebo využít část výnosu emisních povolenek na pomoc zranitelným domácnostem navrhuje Česká strana sociálně demokratická. Sedmibodový ucelený plán systémových změn představili předseda ČSSD Michal Šmarda a místopředseda strany Tomáš Petříček.

„Dosavadní kroky jsou nesystémové a nedostatečné. Plošné snížení DPH nebo zavedení příspěvku pro lidi v režimu dodavatele poslední instance neřeší problém nyní, ani do budoucna. Chceme proto vyzvat vládu a parlament, aby se touto věcí zabývaly přednostně a představily soubor opatření, které pomohou nejen domácnostem, ale také českému průmyslu,“ uvedl předseda ČSSD Michal Šmarda.

Podle Tomáše Petříčka chybí i dlouhodobá strategie ČR pro přechod ke klimatické neutralitě do roku 2050, která by plně zohledňovala sociální potřeby občanů ČR, zájmy zaměstnanců a českého průmyslu. „Proto navrhujeme sedm bodů pro řešení energetické krize a k boji s energetickou chudobou. Musíme jednat s EU o komoditní burze a možnosti dostat část energie ve veřejném zájmu mimo ni. Musíme zavést maximální cenu, umožňujeme to u tepla, je potřeba to udělat u dalších komodit. Navrhujeme zahájit jednání o využití části výnosu z prodeje emisních povolenek na cílenou pomoc zranitelným domácnostem, nebo upravit dotační programy tak, aby obnovitelné zdroje byly dostupné primárně pro zranitelné domácnosti. Také navrhujeme zohlednit problém energetické chudoby v systému sociální podpory a podpory bydlení,“ uvedl místopředseda ČSSD Tomáš Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…