Šmída (Piráti): OSA je neziskovka, která vybírá daně, jejichž výši si sama určuje

11.08.2016 9:17

Takže OSA (ochranný svaz autorský) se chystá o polovinu zdražit poplatky za užití díla (čti: poslech hudby). Piráti najdou spousty důvodů, proč se musí právní rámec OSA změnit. Ostatně není náhoda, že za Piráty kandiduje tolik muzikantů a autorů.

Šmída (Piráti): OSA je neziskovka, která vybírá daně, jejichž výši si sama určuje
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Na konci článku vydaném na aktualně.cz se píše "Někteří umělci na protest proti zpoplatnění hudby umisťují své nahrávky na internet zdarma k volnému použití."
Což zní hezky, ale OSA i za tyhle nahrávky vybírá výpalné. Není úniku! Čili tady neplatí zákon nabídky a poptávky. OSA si může zvyšovat poplatky jak chce. Ani obec ani nikdo další nemají mnoho možností, jak se tomu vyhnout nebo tu výši nějak výrazně ovlivnit.

Samozřejmě platí, a Piráti budou namítat, že je tu SNA - Svaz nezavislých autoru, že je tu svobodná a hudba a licence creative commons. Jenže to dá daleko víc práce a OSA i přesto otravuje. Jí stačí, že máte za barem vypnuté rádio a už chce prachy. Takhle to prostě nejde dál, OSA se musí stát absolutně transparentní a její pravomoce by měly být výrazně osekány. Neměla by vybírat poplatky za prázdná média, neměla by vybírat výpalné za nezastupované kapely a za písně, které sama kapela zpřístupní zdarma pro všechny, tak aby platilo, co je napsáno výše. A neměla by si výpalné zvyšovat, jak se jí zachce. V té formě, jak je to dneska, je to vlastně daň. A OSA je neprůhledná neziskovka, která ji vybírá. To je smrtící kombinace.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …