Šmída (Piráti): Zeman je populista takového formátu, že s ním dokonce musím souhlasit i já

05.08.2015 5:32

Zeman je populista, to se vědělo, ale teď překonal i sám sebe. A myslím tím ony tři věty směřované údajně k uprchlíkům (ve skutečnosti však k jeho voličům), jež byly vyřčeny pro BLESK. Opravdu jsem na nich nenašel (krom populismu) nic závadného.

Šmída (Piráti): Zeman je populista takového formátu, že s ním dokonce musím souhlasit i já
Foto: Piráti
Popisek: Olomoucký Pirát Martin Šmída

Prezident republiky Miloš Zeman pro Blesk řekl, že k uprchlíkům by se měly zmínit tři věty: „První věta zní: Nikdo vás sem nezval. Druhá věta: Když už tady jste, musíte respektovat naše pravidla, stejně jako my respektujeme pravidla, když přijedeme do vaší země. Třetí věta: Když se vám to nelíbí, běžte pryč.“

Zeman je zkušený politik a vždycky ví, co říká, proč to říká a komu to říká, a tak si jistě uvědomuje, že tyto tři věty k uším uprchlíků pravděpodobně nedolehnou. Tyto tři věty jsou ve skutečnosti směřované jeho voličům a čtenářům blesku. A v tomto světle mi nezbývá, než s nimi souhlasit.

Takže popořadě: "Nikdo vás sem nezval"

To je pravda. Ani si takovou pozvánku nedovedu představit. Vypadalo by zvláštně, kdybychom nechali po světe vylepit billboardy s textem: "Opusťte svoje rodiny i svoje domovy a přijeďte žít a pracovat do Česka!" A to i přesto, že mnozí ekonomové tvrdí, že náš důchodový systém je bez imigrace neudržitelný z jednoho prostého důvodu - rodí se málo dětí a důchodců přibývá a žijí déle. Taky je pravda, že oni sem (rozuměj do Evropy) nepřicházejí na nějaké pozvání, ale z důvodu neutěšené situace u nich doma. Když prchali Čechoslováci za totality, taky nečekali na nějaké pozvání. A ostatní země je přijali - i bez pozvánky. Při prchání před válkou, která v Lybii, Sýrii i Afghánistánu bezpochyby probíhá, prostě není na pozvánky čas. I Miloš Zeman to jistě ví, ale tímto konstatováním faktu nejvíce sbírá body u svého publika.

"Když už jste tady, respektujte naše pravidla"

I s tímto nelze než souhlasit. Pravidla musí platit pro všechny stejně, a to jak pro nově příchozí, tak pro ty stávající. Ti noví by měli především respektovat průběh a výsledek azylového řízení a pochopitelně i zbytek našeho právního řádu. Jeden ze stále platných principů je i svoboda a rovnost víry a vyznání, což by měli zase respektovat ti, kteří pod hlavičkou IVČRN a podobných organizací šíří nenávist vůči jinému vyznání. Nezbývá než i těmto lidem připomenout - respektujte naše pravidla.

"když se vám to nelíbí, běžte pryč"

Pochopitelně. Jen opravdový naivka by si mohl myslet, že se v ČR může podařit nějaká islamizace, pokud by však přecejen někdo zkoušel uplatňovat právo Šaríja, upíral rovnost ženám, či se pokoušel snad o nějaké kamenování, opravdu tu nemá co dělat. Pevně věřím, že většina těchto uprchlíků sem míří, krom jiného, právě z těchto důvodů -  tedy že tu máme ( rozuměj v Evropě) rozvinutý právní řád, který zaručuje rovný přístup bez ohledu na pohlaví, rasu či vyznání. To je prostředí, o kterém by se jim mohlo v mnohých afrických a asijských zemích jen zdát. A to opět platí pro všechny. Evropa je relativně svobodný prostor, který respektuje listinu základních práv a svobod, když se vám to nelíbí, bežte pryč.

Příště by mohl Zeman vzkázat uprchlíkům a také všem ostatním: "Chovejte se tak, jak byste chtěli, aby se ostatní chovali k vám."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…