Smutný (ODA): Ministryně Maláčová se "střelila do kolena"

11.03.2019 19:54

„Česko zásadní důchodovou reformu nepotřebuje a neumí ji ani pořádně připravit,“ prohlásila to ministryně Maláčová. Ona sama se důchodu bát nemusí, bude zajisté již finančně zajištěna.

Smutný (ODA): Ministryně Maláčová se "střelila do kolena"
Foto: ODA
Popisek: Občanská demokratická aliance

„Česko zásadní důchodovou reformu nepotřebuje a neumí ji ani pořádně připravit,“ prohlásila to na svátek žen ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Jana Maláčová (ČSSD). Jak dodala na sjezdu úřednických odborů, „velkou reformu, která ze dne na den změní celý systém, nepotřebujeme. Také to v ČR neumíme dělat - koneckonců historie to potvrzuje. Co my ale potřebujeme, tak je průběžná, kontinuální adaptace celého systému, protože naše společnost se mění. My bychom na to měli být schopni reagovat průběžně, nikoliv jednou za dlouhý časový úsek.“

Na začátku března se ministryně Maláčová na sjezdu ČSSD stala místopředsedkyní strany. Sjezd jasně deklaroval, že se od předchozích experimentů oslovování liberálních voličů ČSSD opět soustředí na  tradiční voliče,  na důchodce a sociálně a příjmově slabší občany. Nová hvězda ČSSD Maláčová nyní budoucím důchodcům posílá jasný vzkaz: skončíte v nouzi a bídě. Nejen propočty Národní rozpočtové rady, ale samotného MPSV totiž ukazují, že za 35-40 let se nejen důchodový, ale celý sociální systém bez reformy zhroutí.

Co kdyby se čeští sociální experti včetně ministryně práce, když to s penzemi neumí, rozhlédli po funkčních penzijních receptech v jiných státech Evropské unie, ve Skandinávii či v Nizozemsku? Realizace skutečné reformy si vyžádá podle expertů nejméně 30 let, protože budoucím důchodcům musí být dostatečně předem jasné, jak se na život v penzi musí včas a dle svých zásluh připravit. Průběžná adaptace je jen záplatováním děr.

Stávající důchodový systém v ČR je bez povinného připojištění, participace zaměstnavatelů

a zejména zohlednění klíčového aspektu zásluhovosti za výchovu dětí, tedy budoucích plátců sociálních odvodů, zcela neudržitelný. Mimo jiné právě antisociální šikana pracujících žen-matek, na něž čeká ve stáří za porození a výchovu dětí trest v podobě žebráckých důchodů, vede v ČR k nízké porodnosti. Za pár desítek let tak na jednoho důchodce bude pouze 1 až 1,5 pracujícího, z jejichž odvodů se penze zaplatit nedají. Alternativou jsou odchody do důchodu v 70 letech či později, zvýšení všech možných daní a také růst sociálního napětí ve společnosti včetně nenávisti k seniorům.

Až půjde 37letá ministryně Maláčová do důchodu, asi na tom bude finančně podstatně lépe než většina občanů ČR. Spolu s manželem jsou vysokými představiteli vlády se zajištěnými příjmy. Kvůli nečinnosti a neschopnosti nynější vládní garnitury může být za 30 let rodina J. Maláčové v důchodu svědky narušení základních principů sociální soudružnosti české společnosti se všemi negativní dopady. Dnešní důchodci mohou být ještě celkem v klidu, ale vrstevníci J. Maláčové by měli velmi zpozornět. Ministryně Maláčová si svým despektem k potřebě hluboké penzijní reformy doslova střelila do vlastního, tedy sociálně demokratického kolena. Ne-li přímo do hlavy.       

Milan Smutný
podporovatel ODA

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…