Smutný (SZ): Přestaneme dělat na Kubu bububu?

13.02.2014 9:49

Tak to je rána! Jak to tak vypadá, budeme mít o jednoho ideologického nepřítele míň. Anebo víc o jednu zemi, se kterou se budeme normálně bavit. Jak to tak vypadá, pomalu ale jistě i my, Češi, přestaneme dělat na Kubu své ideologické bububu.

Smutný (SZ): Přestaneme dělat na Kubu bububu?
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

I když to v Čechách občas tak nevypadá, svět se ještě nehroutí a ani světová válka není za dveřmi. Ačkoli je pořád ještě proklatě hodně míst, kde zuří války, je čím dál tím víc zemí, které dávají před válčením a nenávistí přednost obchodování a spolupráci. A taková je i naše Evropa, ačkoli si hodně českých politiků dělá z Bruselu viníka všeho zlého, prostě takovou novodobou Moskvu. Stačí se projít na ulici v některém z německých, švýcarských nebo třeba holandských měst, aby si našinec uvědomil, že místo toho, abychom na Brusel pořád dokola nadávali, by bylo na čase se od Evropanů začít lecčemu učit. A začít by se dalo třeba tolerancí.

Evropu už zkrátka přestal bavit jednostranně proamerický přístup diplomacií České republiky a Polska, které se bály jakémukoli náznaku spolupráce s Kubou jako čert kříže. Mírně hysterický antikomunismus, jako vystřižený z období mccartyismu ve Spojených státech 50. let, uctívaný českými a polskými politiky, nutil obě země po dlouhá léta tvrdošíjně vetovat sebemenší náznak obratu k lepšímu ve vztazích mezi evropskými zeměmi a Kubou. Ale to se změnilo a ministři zahraničí zemí Evropské unie dali včera diplomatické službě zelenou, aby dojednala dialog o nových možnostech kulturní, ekonomické i politické spolupráce s Kubou.

Pro mnoho zavilých antikomunistů, jejichž ideologická zaslepenost si v ničem nezadá s tou komunistickou, bude tato zpráva jako červený hadr, dráždící býka k útoku. To chce ale klid a nohy v teple. Vstřícností a ekonomickou spoluprací se dá dosáhnout mnohem víc, než výhrůžkami a nenávistí. Kuba navíc po odstoupení Fidela Castra z prezidentského úřadu prošla řadou reforem, uvolnila přístup k internetu, drobné podnikání a umožnila Kubáncům cestovat do zahraničí. Kuba zkrátka potřebuje kapitál a Evropa vliv. To může přispět k demokratizaci země více než sankce a otevřené nepřátelství. Navíc v době, kdy Kuba dávno přestala být izolovanou zemí a otevírá se světu.

Pro nás může být evropská vstřícnost ke Kubě inspirací, jak vystoupit. ze svého postkomunistického stínu a začít posuzovat svět racionálně, ne podle jednostranně ideologických amerických diplomatických not.

Přestaneme-li dělat na Kubu bububu, navážeme tím i na velkorysost, se kterou se otevírali světu českoslovenští politici a podnikatelé za první republiky. Země z toho tenkrát měla užitek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Smutný - profil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.