Sobotka (ČSSD): Komu vadí majetková přiznání

16.09.2013 12:55

Kdykoli se zeptáte liberálního ekonoma, co je třeba učinit, aby země rozkvetla, bez mrknutí poradí – snížit daně.

Sobotka (ČSSD): Komu vadí majetková přiznání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Avšak ČR nevzkvétá, přestože se stala faktickým daňovým rájem. Od zavedení superhrubé mzdy máme totiž nejnižší zdanění přírůstku vysokých příjmů na světě a zároveň i nejnižší majetkové daně v OECD.

Snižovat daně pro bohaté už není kam, ale onen vytoužený efekt stále nikde. Měl uvolnit peníze na podnikání a investice, jenže statistiky ukazují pravý opak.

Podle čerstvých údajů ČSÚ tvorba hrubého fixního kapitálu se letos propadla téměř o čtvrtinu ve srovnání se začátkem roku 2008. Země byla donedávna ve vleklé recesi, klesla o sedm míst v žebříčku konkurenceschopnosti – a co je nejhorší, dál vrší dluhy.

Zdá se, že je to přesně opačně. ČR potřebuje dostatečné daňové příjmy, aby mohla lidem poskytovat životně důležité služby. Lepší vhled do této situace než ekonomové mají například policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kteří začali rozplétat mafiánské vazby mezi politikou a hospodářským podsvětím a nasvítili podstatné příčiny neúspěchu naší země.

V obecné rovině je známe všichni – korupce, rozkrádání, podvody a pohrdání právem. Není jiná cesta, jak z bažiny ven, než dobře fungující stát, v němž bude poctivá práce znovu výhodnější než mafiánský kmotr s daňovými úniky na telefonu.

Nikoho nepřipravujeme o svobodu, když požadujeme řádně platit daně. Ti, kdo žijí ze skromné mzdy, platí daně bezezbytku, strhnou se jim hned na výplatní pásce. Ti však nemohou utáhnout celý stát sami a napořád. Proto chceme vnést zásadní změnu do daňové politiky, aby víc platili i ti, kdo mohou, a aby ten, kdo platí, nevypadal vlastně jako hlupák. Chceme, aby se opět nevyplácelo skrývat příjmy a ignorovat stanovená pravidla.

Majetková přiznání z vysokých majetků (a jejich stoprocentní sankce za nezdaněný majetek) jsou jen jedním prvkem z mnoha. Návrat daňové spravedlnosti sleduje obnovení progresívní daně z individuálních příjmů nejbohatších, druhá sazba daně korporací, zvýšení podílu majetkových daní, vyšší zdanění hazardu a podpora daně z finančních transakcí v EU.

Ulevit tím chceme například nemocným (osvobodit léky od DPH, zrušit Julínkovy zdravotnické poplatky, obnovit nemocenskou v prvních třech dnech) a ostatním – slíbili jsme, že DPH nezvedneme. Kdo platí, nesmí být v nevýhodě, proto chceme zavést registrační pokladny, omezit hotovostní platby a vyvádění peněz do daňových rájů.

A zavést majetková přiznání? I když se v příslušném zákoně mluví hlavně o majetku, jeho pilířem bude především obnovení povinnosti platit řádně daně. Kdo si ostatně opatřil majetek z doložitelných zdaněných příjmů, nemá a nebude mít problém.

Nemůžeme a nikdy se nesmíříme s tím, že naše země nevzkvétá (jen bohatí jsou tu stále bohatšími a chudší se stávají stále chudšími). Spravedlivé daně a spravedlivá společnost jsou nezbytným základem pro obnovení společenského konsensu, změnu celkového klimatu v zemi, nastartování hospodářského růstu, vytváření nových pracovních míst, zavedení pořádku a respektování stanovených pravidel.

Pak se nám tu bude mnohem lépe žít všem – a bez ohledu na aktuální obsah peněženky. To je cílem sociální demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.