Sobotka: Jakékoliv narušování územní celistvosti Ukrajiny považuji za nepřípustné

28.08.2014 20:23

Reakce předsedy vlády ČR na aktuální dění na Ukrajině

Sobotka: Jakékoliv narušování územní celistvosti Ukrajiny považuji za nepřípustné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Česká republika je hluboce znepokojena vyostřující se situací na východě Ukrajiny. Informace o přímé vojenské podpoře Ruské federace poskytované separatistům považuji za velice závažné a je nutné je prověřit a potvrdit. Jakékoliv narušování územní celistvosti Ukrajiny považuji za nepřípustné. Jako Česká republika jsme v minulých dnech přivítali jednání představitelů Ukrajiny, Ruské federace a zástupců EU, které se uskutečnilo 26. srpna v Minsku, neboť jsme přesvědčeni, že současná krize má pouze politické řešení. Ukazuje se ale, že schůzka v Minsku napětí nesnížila.

Vítám fakt, že se již tuto sobotu schází Evropská rada, kde budeme mít možnost po seriózním vyhodnocení všech nových skutečností koordinovat postoj EU k aktuálnímu dění na Ukrajině. ČR stojí o to, aby EU i nadále mluvila vůči Rusku i Ukrajině jedním hlasem. Pokud by se potvrdilo, že došlo k přímé vojenské invazi na Ukrajinu, znamenalo by to po obsazení Krymu další nepřijatelné porušení mezinárodního práva.

Další eskalace sankcí není ani v zájmu Evropy, ani v zájmu Ruska, a Česká republika si nic takového nepřeje. Je ale nyní především na Rusku, aby svým postupem a chováním umožnilo politické řešení krize bez dalších obětí na životech a bez rozšiřování obchodní války se západními zeměmi. Rusko by mělo upustit od vojenské podpory separatistů, dodávek zbraní ozbrojencům a dát prostor politickému řešení.

Aktuální vývoj krize na Ukrajině bohužel potvrzuje mé obavy z toho, že ukrajinská krize může mít velmi dlouhé trvání a závažné ekonomické důsledky. Je tedy zcela na místě, pokud se česká vláda plně soustředí na hledání nových možností pro český export a současně připravuje další mechanismy pro snížení dopadů ukrajinské krize na naši ekonomiku, včetně pomoci firmám formou „kurzarbeitu.“

Bohuslav Sobotka, předseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vlada.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.