Sobotka (ODS): Dodávku ochranných pomůcek od ministerstva zdravotnictví jsme doposud neobdrželi

13.03.2020 20:20

K pátku 13. března ve 14 hodin zatím Liberecký kraj neobdržel přislíbenou dodávku ochranných pomůcek pro poskytovatele zdravotních a sociálních služeb. Ministerstvo zdravotnictví České republiky ji má zajistit prostřednictvím všech krajů.

Sobotka (ODS): Dodávku ochranných pomůcek od ministerstva zdravotnictví jsme doposud neobdrželi
Foto: ODS
Popisek: Přemysl Sobotka

„Žádnou dodávku ochranných pomůcek od ministerstva zdravotnictví jsme, bohužel, doposud neobdrželi. Slib je, že bude tento víkend. V takovém případě další přerozdělování poskytovatelům bude probíhat začátkem příštího týdne. Nemáme informaci, kolik ochranných pomůcek dostaneme. Z pozice kraje máme zajištěné skladové prostory i pověřenou osobu, která materiál převezme. Dle informací by měly být dodávky respirátorů uskutečňovány v týdenních intervalech, dokud bude potřeba. Odhadovaná potřeba je pro celý Liberecký kraj: 40.000 respirátorů, 80.000 roušek. Tento počet je na zhruba 7 až 10 dní. Počet dalších ochranných pomůcek nedokážeme odhadnout,“ uvedl MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek pro resort zdravotnictví.

Liberecký kraj dále dle doporučení Ministerstva zdravotnictví České republiky bude předávat ochranné pomůcky poskytovatelům v následující kaskádě priorit:

  1. 7 % zdravotnickým záchranným službám
  2. 38 % krajským, městským a soukromým nemocnicím (mimo infekční oddělení): akutní péče, následná péče + pobytové sociální služby
  3. 12,5 % praktickým lékařům a PLDD (tito poskytovatelé budou nad rámec respirátorů dodaných z centrálního nákupu MZ zásobeni ještě paralelně z daru společnosti PPF/Sotio),
  4. 14 % stomatologům,
  5. 21,5 % ambulantním specialistům
  6. 7 % lékárníkům

V současné době má Liberecký kraj informace o tom, že ministerstvo zdravotnictví rozdělí mezi krajské úřady v první dodávce 60 tisíc respirátorů. S ohledem na tento počet pro celou Českou republiku avizuje Liberecký kraj, že bude přidělena poměrná část a nebude v tuto chvíli brán zřetel na požadavky jednotlivých poskytovatelů. Přerozdělování bude primárně vycházet z procentních podílů doporučených ministerstvem pro jednotlivé skupiny poskytovatelů.

Poskytovatelé budou informování e-mailem o dalších podmínkách přidělení a převzetí respirátorů, v momentě, kdy budou respirátory k dispozici a budou dle výše uvedených podmínek rozděleny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…