Sobotka (ODS): Malý velký muž. S Jardou odchází kus normálního světa

03.02.2020 18:53

Malý velký muž. S Jardou odchází kus normálního světa, řekl na pietním shromáždění o Jaroslavu Kuberovi bývalý předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Sobotka (ODS): Malý velký muž. S Jardou odchází kus normálního světa
Foto: ODS
Popisek: Přemysl Sobotka

Budova Rudolfina se v podvečer dne státního smutku zaplnila stovkami významných osobností českého veřejného života, které přišly uctít památku předsedy horní komory parlamentu Jaroslava Kubery. Ve svém projevu emeritní předseda Senátu Přemysl Sobotka vyzdvihl, že se Kubera vyznačoval především svou otevřeností, nadhledem, humorem a velkorysostí. Na pietním shromáždění zahrála Severočeská filharmonie Teplice, s níž byl dlouholetý starosta a primátor Teplic spjat. V závěru přítomné publikum dojala unikátní archivní nahrávka skladby Mackie Messer v podání samotného Jaroslava Kubery.

„Nechal nás tu zamlklé, opuštěné, ale kdo ho měl rád a vážil si ho, nechť se co nejviditelněji hlásí o jeho dědictví a obohacuje je – vždy s úsměvem a beze strachu nazývat věci pravými jmény, zůstat svůj, žít a nechat žít,“ vyzval Přemysl Sobotka s odkazem na svého politického souputníka a blízkého přítele.

Na přípravách pietního shromáždění se podíleli i další dlouholetí přátelé a spolupracovníci Jaroslava Kubery. Program zahájil bývalý senátor Tomáš Töpfer a hlavního řečníka Přemysla Sobotku doplnili krátkou osobní vzpomínkou také houslový virtuos Václav Hudeček a šéfdirigent teplické filharmonie Charles Olivieri-Munroe.

Minimalistickou scénu ve Dvořákově síni, které dominovala ze stropu zavěšená česká státní vlajka a velkoformátová fotografie Jaroslava Kubery z jeho posledního veřejného vystoupení na stranickém sjezdu, navrhli architekti Josef Pleskot a Eva Vopatková. Květinové aranžmá citlivě doplňující scénu realizoval Mario Wild. Režie a dramaturgie se ujal současný místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer společně s ředitelem sekretariátu Jaroslava Kubery Petrem Kostkou.

Průběh pietního shromáždění mohla veřejnost sledovat prostřednictvím živého přenosu České televize a také na obrazovce umístěné před budovou Rudolfina.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.