Sociální demokracie vyzvala starostu čtvrté městské části Štěpánka k rezignaci

24.01.2019 10:18

V souvislosti se skandálem kolem auditu veřejných zakázek na odboru investic úřadu čtvrté městské části vyzval předseda pražské sociální demokracie Petr Pavlík starostu Petra Štěpánka k rezignaci.

Sociální demokracie vyzvala starostu čtvrté městské části Štěpánka k rezignaci
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Městskou částí Praha 4 otřásá skandál, o kterém již píší celostátní deníky. Včerejší vydání deníku Právo přineslo souhrnnou informaci o prozatím nezveřejněném auditu veřejných zakázek na odboru investic městské části Praha 4, jež měl upozornit na dalekosáhlá pochybení při zadávání veřejných zakázek v uplynulých letech. Vedení městské části v čele se staronovým starostou Petrem Štěpánkem na audit reagovalo zadáním předraženého právního stanoviska za bezmála dvě stě tisíc korun a odvoláním vedoucí kontrolního odboru, který audit vypracoval.

„Rozhodnutí rady městské části odvolat paní Kulasovou z vedení kontrolního odboru se na první pohled opírá o spíše formální důvody, byť neznáme všechny podrobnosti. Co však můžeme ostře kritizovat, je skutečnost, že paní Kulasová nebyla na zasedání rady ani pozvána, aby se mohla obhájit,“ uvedl předseda pražské ČSSD Petr Pavlík.

Ještě ostřeji kritizuje zadání právního stanoviska. „Chování tajemníka úřadu, který utratil 180 tisíc korun za vypracování právního stanoviska od soukromé kanceláře, místo aby si vyžádal zdarma stanovisko od pražského magistrátu jako nadřízeného úřadu, lze označit za mrhání penězi daňových poplatníků.“

Sociální demokraté proto vyzvali starostu městské části Petra Štěpánka, aby nechal kontroverzní audit zveřejnit a nabídl svoji funkci k dispozici. „Pokud koaliční strany a hnutí, které ve volební kampani slibovaly voličům transparentní a otevřenou radnici bez korupce, myslely svá slova vážně, měly by dotčený audit nejen zveřejnit, ale rovněž vyvodit ze skandálu osobní odpovědnost. Zvláště to zaráží v případě Pirátů a Zelených, kteří s oblibou ostatní obviňují z korupce a netransparentnosti. Obyvatelé městské části mají plné právo dozvědět se pravdu o tom, jak se přidělovaly zakázky v minulých letech. Současné vedení radnice zatím spíše mlží. Možná v tom hraje roli, že koalice má jen nejtěsnější většinu 23 hlasů ze 45 v zastupitelstvu,“ dodává Pavlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…