Šojdrová (KDU-ČSL): Dnešní Ukrajina nepotřebuje jen naše sympatie, ale i reálnou pomoc

07.02.2015 12:51

Europoslanci drží hladovku na podporu vězněné ukrajinské pilotky

Šojdrová (KDU-ČSL): Dnešní Ukrajina nepotřebuje jen naše sympatie, ale i reálnou pomoc
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Poslanci Evropského parlamentu začali ruskému velvyslanci při EU Čižovovi zasílat řetězově dopis, ve kterém požadují propuštění vězněné ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové. Spolu s tím bude každý den jeden z poslanců hladovět, aby Savčenkovou symbolicky podpořil. S návrhem přišla česká europoslankyně Michaela Šojdrová.

„Život paní Savčenkové je v ohrožení, její hladovka dnes trvá již 56. den," upozorňuje Šojdrová, která dnes symbolicky hladoví jako třetí z poslanců po litevském kolegovi Auštrevičiusovi a německé poslankyni Harmsové. Symbolickou štafetu po Šojdrové převezme Belgičan Demesmaeker.

„Solidaritu vyjadřují poslanci a poslankyně napříč politickými frakcemi a bez ohledu na národnost. Naďa Savčenková je sice držena v izolaci a naše hlasy k ní nedolehnou, nicméně je jisté, že tato naše společná akce povzbudí její blízké i všechny, kteří chtějí svobodnou, demokratickou a evropskou Ukrajinu,“ uvádí europoslankyně.

Poslanci Evropského parlamentu jsou přesvědčeni, že Rusko svým postupem vůči Naděždě Savčenkové porušuje Evropskou úmluvu na ochranu lidských práv a základních svobod, kterou samo podepsalo. Rovněž upozorňují na skutečnost, že se Savčenková stala 26. ledna členkou Parlamentního shromáždění Rady Evropy a požívá tak diplomatické imunity.

Celá akce navazuje na předešlý dopis adresovaný prezidentu Putinovi, na který ale Kreml dosud nereagoval. Původní dopis tehdy podepsalo 61 poslanců.

Situací na Ukrajině se Evropský parlament podrobně zabýval na svém lednovém zasedání ve Štrasburku, kde výraznou většinou přijal poměrně rozsáhlé usnesení. „Dnešní Ukrajina nepotřebuje jen naše sympatie, ale i reálnou pomoc," uzavírá Šojdrová, která v daném usnesení spatřuje jasný signál a vůli EU pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…