Šojdrová (KDU-ČSL): Ukrajina jako obilnice Evropy i světa

18.04.2023 20:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ukrajinskému obilí.

Šojdrová (KDU-ČSL): Ukrajina jako obilnice Evropy i světa
Foto: Screen ČT24
Popisek: Michaaela Šojdrová v ČT

Ukrajina je obilnicí Evropy i světa. Vývoz ukrajinského obilí do rozvojových zemí je nejen v zájmu Ukrajiny, ale i celé Evropské unie. Ve chvíli, kdy už kvůli válce nebyla možnost obilí z Ukrajiny vyvážet, jsme jako poslanci Evropského parlamentu žádali, aby EU umožnila tranzit obilovin přes členské státy. O tento postup nás žádali také zástupci World Food Programme. Tranzit jsme tedy umožnili, zrušili clo a zjednodušili administrativní postupy prostřednictvím tzv. koridorů solidarity. Tranzit obilovin se ale zastavil v prvních zemích sousedících s Ukrajinou a nepostupoval dál. Na trhu tím pádem zůstává obilí, které snižuje ceny, zatím co zemím třetího světa hrozí hladomor. Musíme se proto zaměřit na efektivní a rychlý vývoz ukrajinského obilí mimo EU!

Jak se s problémem ukrajinského obilí vypořádává Česko i Evropská unie jako celek? Bude Ukrajina i po ruské invazi nadále vývozcem obilí? O tom a o mnohém dalším jsme si povídali s Lubošem Palatou v podcastu Deník.cz Evropa pro Čechy.

Poslouchejte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.