Šojdrová (KDU-ČSL): V boji s COVID-19 jsme se shodli na společném postupu a pomoci těm nejpotřebnějším

18.04.2020 22:30

Evropský parlament v pátek 17. 4. 2020 schválil 3,08 miliardy eur na přímou pomoc pro zdravotnictví členských zemí EU a některá dílčí nutná opatření v boji proti pandemii COVID-19. Parlament, stejně jako ostatní občané EU, omezil fyzické setkávání a většina poslanců hlasovala na dálku.

Šojdrová (KDU-ČSL): V boji s COVID-19 jsme se shodli na společném postupu a pomoci těm nejpotřebnějším
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) k tomu uvedla: „Pandemie COVID-19 nerespektuje žádné státní hranice. Bojujeme na mnoha frontách a momentálně se musíme soustředit na boj v první linii a pomoc těm nejpotřebnějším, mezi ty patří Itálie, Španělsko, ale i Řecko. Shodli jsme se na tom, že společná reakce má šanci na úspěch.“

Pomoc 3,08 miliard eur z rozpočtu EU bude přesměrována do členských států prostřednictvím nástroje pro mimořádnou podporu (2,7 miliard eur) a z rezervy rescEU (380 milionů eur). Součástí balíčku jsou také prostředky pro Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (3,6 milionů EUR). Evropský parlament také dnes přijal stanovisko ke koordinovanému boji proti pandemii COVID 19 a jeho následkům, ve kterém podpořil snahu Komise o spuštění „Marshallova plánu“ pro postižené ekonomiky EU, který by se měl pohybovat v řádu desítek miliard eur.

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí

Součástí přijatých opatření je i pomoc Řecku z důvodu zvýšeného migračního tlaku (350 milionů eur). „Evropský parlament si uvědomuje, že uprchlické tábory v Řecku se mohou velmi snadno stát nekontrolovatelným ohniskem nákazy v Evropě. Schválili jsme proto pomoc Řecku, která zajistí lepší ochranu hranic, rychlejší azylovou proceduru, náležitou zdravotní péči v táborech i návraty těch, kteří na azyl nemají nárok. V rezoluci je přímo zmíněná evakuace a přemístění nejvíce ohrožených osob - to jsou především děti, “ vysvětluje Šojdrová (KDU-ČSL).

V uprchlických táborech v Řecku je nyní více než 5000 dětí. Mnohé státy EU se s Řeckem dohodly na přijetí 1600 dětí. „Prvních 12 dětí ve věku mezi 11 a 15 lety si převzalo Lucembursko. Vzhledem k tomu, že nás o to Řecko požádalo a v ČR jsou odborné i ubytovací kapacity pro jejich přijetí a také je řada pěstounských rodin, které jsou ochotny se o děti z uprchlických táborů postarat, měla by se k přijetí několika desítek dětí přihlásit i Česká republika,“ vyzývá vládu ČR Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…