Šolc (SLK): Nepřenechme naše město mafii

22.03.2017 9:17

Komentář libereckého zastupitele, v minulém období ekonomického náměstka primátora, Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj), v němž se vymezuje proti záměru absolutního zákazu hazardu ve městě.

Šolc (SLK): Nepřenechme naše město mafii
Foto: archiv
Popisek: Jiří Šolc

Vážení liberečtí spoluobčané,

rád využívám možnost, kterou mi Parlamentní listy poskytly a dovoluji si vás vyzvat, abyste pár minut věnovali mým důvodům, proč jsem se rozhodl bojovat proti nesmyslné prohibici hazardu v našem městě. Tato prohibice byla schválená nejtěsnější možnou většinou jednoho hlasu na prosincovém zasedání zastupitelstva, ne náhodou jako důsledek koaliční roztržky ZpL vs. Ano.

Určitě to nedělám proto, že bych byl fanda hazardních her. A už určitě to nedělám proto, abych „honil laciné politické body“. Žádné z toho totiž nekoukají, to mi spíš političtí oponenti přišijí nálepku „protagonisty hazardu“, ale to asi unesu. Jde totiž o víc než pár nálepek.

Hlavní důvod proč se mě tato problematika dotýká, je hospodaření Liberce. Byl jsem za městskou ekonomiku zodpovědný v době, kdy reálně hrozil městu bankrot, ekonomika se potácela v recesi a městský dluhopis byl na hraně únosnosti. Vše jsem nakonec zvládl, dluh refinancoval a dnes už ekonomika ČR roste. Dalo by se říci, že město je z nejhoršího venku. Současná koalice dělá chybu za chybou a myslím si, že jim to voliči spočítají. Věřím, že do příští městské vlády vstoupíme „hlavním vchodem“ jak se říká, a odpovědnost za chod a stav města opět převezmeme. Nevím ovšem, zdali je na co se těšit. Už dnes totiž víme, že nás čeká minimálně rozsáhlá oprava městského bazénu, generální oprava tramvajové trati do Lidových sadů, oprava budovy Uranu, kde sídlí část městských úředníků, dopravní řešení Nová Pastýřská a řada dalších akcí. Bohužel rozpočtový výhled připravovaný nyní s těmito akcemi nepočítá, protože to přece „bude až po volbách“, tak jaképak copak.

Nyní zpátky k legálnímu hazardu. Když si Změna pro Liberec prosadila totální prohibici, říkali její exponenti, že navrhnou pár míst, kde to legálně půjde. Prohibice bude platit od září 2017 a přes červenec a srpen zastupitelstvo nezasedá. Proto když ani v březnu nebyl na stole ŽÁDNÝ materiál o tom, kde by ta legální místa mohla být, bylo jasné, že šlo o další účelovou lež v řadě.

Když jsem si tedy představil, že namísto odhadovaných 50 milionů Kč každý rok ve velmi redukované podobě hazardu (loni to bylo třeba 95 Mil Kč, ale nový zákon to o něco sníží) nepřijde do rozpočtu ani jedna koruna, začal jsem se tématem zabývat do hloubky. Naštěstí to nebylo tak složité, měl jsem tyto záležitosti už v gesci dříve, a taky mou zásluhou klesl počet míst, kde se dal v Liberci hazard provozovat, z nějakých 140 na pouhých 90 míst během let 2010 – 2014.

Začal jsem tím, že jsem se vypravil do měst, kde „nulovou toleranci“ dnes mají – do Brna, Jihlavy a Českých Budějovic. A obrázek byl vždycky až trapně podobný. Po městech fungují nelegální herny plné kvízomatů, ale i běžných automatů či dokonce rulet. A na krajích měst, vždy těsně za hranicí, obrovské herny, kam vozí taxíky hráče zadarmo (v případě Českých Budějovic jezdí do podniku v Hluboké dokonce shuttle s jízdním řádem, něco jako skibus – taky zdarma, samozřejmě). No a výsledek pro zmíněná tři města? Sociálně patologické jevy zůstaly, dokonce se ještě zhoršily, protože zcela jistě nikdo neřeší, jestli si ke kvízomatu nestoupl pobírač dávek, dlužník alimentů či člověk se soudním zákazem. Na rozdíl od oficiálních kasin, tam to ve vlastním zájmu ostře sledují, protože pokuty podle nového zákona 186/2016Sb. jsou pěkně přísné až likvidační. Negativa tedy zmíněným obcím vesměs zůstala, ale nepřišla žádná pozitiva. Tím, že si hráči odjedou za hranice města, tam taky odnesou daňové výnosy. Obec Popůvky na okraji Brna musí mít chodníky ze zlata, protože tam směřuje velká část hraní chtivých obyvatel moravské metropole.

Celý výsledek je tedy ten, že si někdo uspokojil své ego a něco ostatním zakázal (co přijde příště?). Vše špatné se jen zhoršilo, nic dobrého to nijak nevyvažuje. Možná už i politici vidí, že ten krok byl unáhlený, zvlášť ve světle citované zákonné úpravy, která s využitím víc než dvacetileté zkušenosti zavádí skutečně přísná, ale funkční pravidla do celého hazardního odvětví. Nikdo ale zřejmě nemá dost odvahy předstoupit a říci – asi jsme se zmýlili, pojďme to napravit. Takže vznikají nelegální herny či „soukromé kluby“, peníze odtékají do okolních obcí a všichni se tváří, že je to OK. Není.

Nechci, abychom o peníze u nás v Liberci přišli. Nechci, aby tu vznikly černé herny. Jakmile se nám tu jejich mafie jednou usadí, už se jí nezbavíme. Nechci, abychom všichni čekali, že to možná vyřeší příští zastupitelstvo, které také bude pod nevybíravým tlakem aktivistů. Možná už nevyřeší, protože navíc si tu nelegálové vybudují tak silné pozice, že tomu dokáží hravě zabránit.

Nepřenechme naše město mafii!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice