Souček (TOP 09): Zásah Ruska by vrhl demokratický vývoj v Bělorusku o desítky let zpět

24.08.2020 13:49

Běloruská republika se ocitla na rozcestí. Diktátorský režim prezidenta Lukašenka dovedl zemi k situaci, kdy si zástupci vládnoucí části dovolili téměř nepokrytě ovlivňovat prezidentské volby. Demokraticky smýšlející část Běloruské občanské společnosti říká „dost“ a vyšla do ulic.

Souček (TOP 09): Zásah Ruska by vrhl demokratický vývoj v Bělorusku o desítky let zpět
Foto: TOP 09
Popisek: Oldřich Souček

Nebezpečnost této situace je ta, že hrozí zásah Ruska na podporu vládnoucích sil k potlačení opozice a nepokojů v ulicích. Snaha Vladimíra Putina obnovit a stabilizovat sféru vlivu Ruska v hranicích, které se přiblíží hranicím bývalého Svazu sovětských socialistických republik je oficiální zahraniční politikou Ruska. Zásah Ruska by vrhl demokratický vývoj v Bělorusku o desítky let zpět, vedl by k další radikalizaci režimu a ke zvýšení jeho agresivity proti oponentům. V mezinárodním měřítku to může vést k dalšímu prohlubování rozdílu mezi demokratickou částí Evropy a pohrobky SSSR.

Toto povstání demokratických sil v Bělorusku nám přináší také naději, že Běloruský národ už není takovým národem, který se podrobí represím lehce. Jako jediné možné řešení je opakování voleb pod dohledem mezinárodního společenství. 

Naše myšlenky a podpora by měly směřovat k jednotlivcům i k celému Bělorusku, aby dokázalo nalézt sílu ke změnám společnosti, která povede k její demokratizaci, k příklonu k základním lidským právům a aby nalezlo sílu zbavit se poklidnou cestou diktátorského režimu a nalezlo cestu do demokratického světa.

OLDŘICH SOUČEK, PŘEDSEDA MO ČESKÉ BUDĚJOVICE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…