Soud potvrdil oprávněnost stížnosti Pirátů, zneplatnil volby ve čtyřech okrscích

25.11.2014 21:12

Nejvyšší správní soud rozhodl o zneplatnění hlasování ve čtyřech volebních okrscích v senátním obvodu č. 48 - Rychnov nad Kněžnou. Důvod? Žaloba Pirátů proti rozhodnutí starostů v Doudlebech nad Orlicí a Opočně.

Soud potvrdil oprávněnost stížnosti Pirátů, zneplatnil volby ve čtyřech okrscích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Ti pirátským zástupcům znemožnili zasednout v tamních volebních komisích a dohlížet na průběh hlasování. Učinili tak přesto, že je Piráti na protiprávnost takovéhoto postupu opakovaně upozorňovali. Právo všech kandidujících subjektů kontrolovat férovost průběhu demokratických voleb bylo totiž již v minulosti Nejvyšším správním soudem uznáno jako právní princip vyplývající přímo z ústavy.

Starostové se odvolávali na pokyn Ministerstva vnitra uveřejněný na jeho webových stránkách. V něm se uvádí, že strana, která nekandiduje v komunálních volbách do zastupitelstva obce, ale nominuje svého kandidáta pouze do voleb senátních, nemá nárok na své zástupce ve volebních komisích. „Nesmyslnost tohoto stanoviska dobře ilustruje situace, kdy se o křeslo senátora uchází nezávislý kandidát. Ten jakožto jedinec logicky nemůže zároveň kandidovat ve volbách do zastupitelstva ve více obcích. Znamená to snad, že bude tomuto kandidátovi upřeno jeho zákonné právo dohlížet na poctivost a správnost hlasování?“ vysvětluje postoj strany kandidát na senátora Roman Kučera.

Piráti v žalobě navrhovali také zneplatnění celé volby rychnovského senátora Miroslava Antla (ČSSD). V tomto bodě však soud argumentaci neuznal a rozhodl, že chyby při obsazování tamních okrskových volebních komisí se nemohly výrazně projevit na celkovém výsledku voleb. Antl se tedy dnes ujal mandátu.

„Chtěli bychom tímto poděkovat všem seběvědomým starostům, kteří se i přes ministerské stanovisko rozhodli řídit zdravým rozumem a právními principy naší země a umožnili Pirátům své zástupce do komisí delegovat i bez rozhodnutí soudu. Ačkoliv se spor mohl některým jevit jako malicherný, věříme, že je pro další rozvoj občanské společnosti nezbytné hájit a aktivně prosazovat základní demokratické principy naší země. Chceme jít občanům příkladem v tom, že je nutné bojovat za svá práva a nenechat si něco líbit jen proto, že to říká starosta nebo ministerstvo. Rozhodnutí soudu jasně ukazuje, že máme možnost se účinně bránit, jen je třeba se naučit tohoto práva důrazně využívat,“ dodává předseda Pirátů Lukáš Černohorský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: piratskenoviny.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).