Špoták (Piráti): Návratnou finanční výpomoc poskytovatelům sociálních služeb nabídne kraj

30.12.2021 21:05 | Tisková zpráva

S ohledem na rozpočtové provizorium státu nabídne Plzeňský kraj poskytovatelům sociálních služeb, kteří žádali o dotaci z programu na podporu sociálních služeb dle zákona o sociálních službách pro rok 2022, návratnou finanční výpomoc do doby, než bude státní rozpočet pro rok 2022 schválen a dotace na sociální služby budou v dostatečné výši schváleny a rozděleny. Na tuto výpomoc má Plzeňský kraj vyčleněnou rezervu z rezervního fondu ve výši 200 mil. Kč.

Špoták (Piráti): Návratnou finanční výpomoc poskytovatelům sociálních služeb nabídne kraj
Foto: plzeň.cz
Popisek: Rudolf Špoták

"Dokud nebude schválen státní rozpočet na příští rok, nebude známa výše finančních prostředků určených na zajištění poskytování sociálních služeb. Rozhodli jsme se proto poskytovatelům sociálních služeb, kteří žádali o dotaci z programu na podporu sociálních služeb podle zákona, pomoci návratnou finanční výpomocí. V Rezervním fondu Plzeňského kraje máme z předchozích let pro podobné situace naspořené finanční prostředky," říká náměstek hejtmanky pro oblast sociálních služeb Rudolf Špoták.

Vzhledem k tomu, že dotace na sociální služby nejsou zařazené mezi mandatorní výdaje a státní rozpočet pro rok 2022 se nachází v rozpočtovém provizoriu, budou finanční prostředky na poskytování sociálních služeb poskytnuty krajům až po schválení rozpočtu v příštím roce, nebo budou poskytnuty v nedostatečné výši. Plzeňský kraj se proto rozhodl vyhlásit „Program pro poskytování návratných finančních výpomocí na zajištění sociálních služeb v roce 2022“.

Vyhlášení programu, na který Plzeňský kraj vyčlenil 200 mil. Kč z Rezervního fondu Plzeňského kraje, schválila krajská rada na svém mimořádném jednání. Určen je pro poskytovatele sociálních služeb, kteří podali žádost do programu „Podpora sociálních služeb dle § 101a zákona o sociálních službách, Plzeňský kraj“ pro rok 2022, jehož vyhlášení schválila Rada Plzeňského kraje v srpnu letošního roku. Lhůta pro podávání žádostí do programu bude 21. – 31. 1. 2022.

Krajská rada a poté zastupitelstvo dotace na základě doporučení komise nejpozději do konce února 2022 schválí. Vrácení finanční výpomoci pak předpokládá Plzeňský kraj po připsání finančních prostředků z dotačního programu na podporu sociálních služeb dle zákona poskytovatelům sociálních služeb na účet, a to ve dvou splátkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…