Šrámek (Piráti): Politické strany zvou veřejnost k pietě za novináře Jána Kuciaka

28.02.2018 9:06

Představitelé politických stran na Plzeňsku uctí památku slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Akci na plzeňském Náměstí Republiky u plastiky andělíčka na kostele Sv. Bartoloměje svolala Pirátská strana, ale už nyní ji spolupořádájí PIráti, ANO, TOP09, Zelení a STAN. Pieta se uskuteční ve čtvrtek 1. března od 17:00.

Šrámek (Piráti): Politické strany zvou veřejnost k pietě za novináře Jána Kuciaka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Investigativní novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová byli zavražděni ve svém bratislavském domě střelnou zbraní. Podle slovenské policie je nejpravděpodobnějším motivem dvojnásobné vraždy politika. Kuciak totiž mapoval daňové úniky slovenských politiků. Najevo také vychází, že nedávno dostal informace o zapojení italské mafie do čerpání evropských fondů na Slovensku.

Jestliže se zmíněná podezření policie potvrdí, znamená to vážné ohrožení demokracie i práce novinářů na Slovensku. Novináři jsou považovaní za pojistku svobody, za hlídací psy demokracie. „Pokud se novináři začnou bát pracovat, budeme odkázáni to, co nám budou servírovat politické strany a firmy skrze své tiskové mluvčí,“ sdělil Pavel Šrámek, předseda plzeňských Pirátů Pirátské strany a jeden z iniciátorů akce.

Doplnil také, že pietní akce není prvkem politického boje, ale tichou vzpomínkou na život dvou mladých lidí a veřejným odsouzením zločinu: „Jedná se o tragickou událost, která zasáhla do života hned několika rodin. Proto doufáme, že slovenská policie vše vyšetří. Jsme přesvědčení, že pieta, kterou už nyní spolupořádají Piráti, TOP09, ANO, Zelení a STAN a další se určitě přidají, dá najevo, že zastrašování novinářů je nepřijatelné.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině