Stanjura (ODS): Česká národní banka nám čím dál častěji diktuje, co chce zavést

10.03.2020 18:09

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2020 k regulaci podnikání

Stanjura (ODS): Česká národní banka nám čím dál častěji diktuje, co chce zavést
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Děkuji za slovo, pane předsedo, milé kolegyně, milí kolegové.

Pan guvernér místo, aby použil racionální argumenty, tak označil horní komoru jako celek jako lidi, kteří jdou na ruku nějakým pochybným obchodům. Já chci jenom připomenout, že jsme obdobný pozměňovací návrh projednávali v rozpočtovém výboru, kde jej podpořili všichni myslím s výjimkou jednoho, napříč politickým spektrem. To taky bylo doporučení rozpočtového výboru před třetím čtením. Ano, paní ministryně podle mne jenom z politických prestižních důvodů se postavila proti, protože představte si, že bychom změnili vládní návrh zákona!

O co vlastně jde? Pan guvernér se mýlí, když říká, že tím, že budeme nahrávat všechno, ochráníme více klienty. I v té dikci, kterou nám doporučuje Senát, se vlastně říká, že nahrávat se budou všechny obchody, které povedou nebo mohou vést k uzavření konkrétního obchodu. Možná byste, pane guvernére, mohl nám říct např., kolik bylo stížností za kalendářní rok a jaký byl počet obchodů, když to porovnáme. Vidíme tady další zásah České národní banky, která čím dál častěji nám diktuje, a bohužel slabé Ministerstvo financí jí vychází vstříc, jaké další pravomoci a jaké další regulace chce zavést.

Až budeme u bodu 221 Inflace, tak se ptejme guvernéra, jak to, že Česká národní banka není schopna plnit své inflační cíle. Dokonce ani ne v tolerančním pásmu. Pokud dneska byly zveřejněny nejčerstvější informace, že inflace je 3,7 %, tak chci připomenout, že inflační cíl České národní banky je 2 %. To už jsme skoro o 100 % vedle. Toleranční pásmo je plus minus 1 %, tzn. 1,0 až 3,0. Už i tady jsme o sedm desetin nahoře. Místo, aby tady upřela pozornost Česká národní banka, tak přichází s dalšími a dalšími návrhy a vzpomeňme si na poměrně ostrou debatu ohledně nových pravomocí České národní banky, které se týkají hypotečních úvěrů.

Já se na debatu k bodu 221 těším, protože tak vysoká inflace znamená, že nominální růst důchodů nemá tak pozitivní efekty, jak se např. Sněmovna domnívala, když o tom jednomyslně hlasovala. Stejně tak inflace ukousne část z reálných mezd těm, kteří si domluví vyšší mzdy nebo vyšší platy. Takže já odmítám interpretaci, že kdo nepodporuje bezbřehé nahrávání, nějakým způsobem podporuje nekalé obchody. To vůbec není pravda. A kdyby si, pokud mám dobré zprávy ze Senátu, a když tak mne pan kolega Vilímec doplní, tak nebýt vystoupení vašeho kolegy, tak možná to rozhodnutí Senátu nebylo tak jednoznačné. Poté, co tam tak zmateně vystupoval, tak vlastně zvýšil počty senátorů, kteří hlasovali pro ten konkrétní pozměňovací návrh, protože v debatě nebyl schopen věrohodně fundovaně obhájit stanovisko České národní banky, které se promítlo i do stanoviska ministryně financí. Já nevím, jestli paní ministryně v Senátu byla přítomna, nebo ne, to jsem nezjišťoval. Nicméně z řad našich senátorů interpretace vystoupení člena bankovní rady takhle vyzněla, jak jsem vám otevřeně na mikrofon v této chvíli sdělil. A opět, místo, abychom racionálně debatovali o rozdílu mezi tím nahrávat všechny případy, které povedou nebo mohou vést k obchodu a tím bezbřehým nahráváním, tak panem guvernérem jsou odpůrci tohoto postoje označeni šmahem jako ti, kteří podporují nekalé obchody a možná že už nemají fialová saka a mokasíny, jak jste to říkal, pane guvernére. To není fér a odborná debata - to se opět vracíme k politické debatě. Pojďte zpátky do politiky a pak se takhle můžeme popichovat, to je určitě v pohodě, to je normální, ale jako Česká národní banka, jako guvernér byste měl vystupovat pokud možno odborně, nestranně a nenálepkovat svoje protivníky takovou jednoduchou rétorikou.

Chci říct, že náš klub podpoří návrh, který přišel ze Senátu. Stejně tak, jak jsme pro něj hlasovali v tom rozpočtovém výboru. A pokud budete mít zájem, tak já během chvilky jsem schopen najít, kdo všechno se toho rozpočtového výboru konkrétního zúčastnil, a naprostá většina vládních poslanců vyslyšela racionální argumenty tehdy toho pozměňujícího návrhu, či dnes toho pozměňovacího návrhu, se kterým nám to vrátil Senát.

Takže já vás naopak prosím, abyste v rámci zachování přiměřeného soukromí, ochrany osobních údajů, ale současně i dobré ochrany klientů hlasovali pro verzi, kterou nám vrátil Senát.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…