Stanjura (ODS): Každý, kdo dnes bude hlasovat pro pana poslance Grospiče, se musí stydět

22.11.2017 14:15

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 11. 2017 k návrhu na potvrzení předsedy mandátového a imunitního výboru

Stanjura (ODS): Každý, kdo dnes bude hlasovat pro pana poslance Grospiče, se musí stydět
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Hezké dopoledne, pan předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové. Před chvílí si většina členů mandátového a imunitního výboru zvolila jako předsedu tohoto výboru komunistického poslance Grospiče. Od včerejška slyším z řad samozřejmě komunistů, ale také SPD a hnutí ANO uznalá slova jako "doktor Grospič je právník, odborník, už pracoval v mandátovém a imunitním výboru či v ÚPV". Samé výmluvy pro to, jak podpořit stalinistu do čela tohoto výboru. A proto vás chci ještě před hlasováním seznámit s několika výroky pana poslance Grospiče, které zazněly tady na mikrofon a které - pokud mi nebudete věřit - najdete ve stenozáznamu Poslanecké sněmovny.

11. února 2011, když se projednával poslanecký návrh zákona o protikomunistickém odboji, tak já jsem tady připomenul a citoval z tohoto zákona - tedy tento zákon, který v té době byl platný a je doposud platný - citoval jsem tuto pasáž: "Komunistická strana Československa byla organizací zločinnou a zavrženíhodnou." A vyzval jsem všechny diskutující k tomuto bodu, aby řekli, zda byli nebo nebyli členy této zločinné organizace. Pan poslanec Grospič, doktor Grospič, právník a odborník řekl tato slova: "Nestydím se, že jsem byl členem Komunistické strany Československa před rokem 1989 a jsem na to hrdý. Věřím, že budu i nadále aktivním členem komunistické strany a jsem dalek politizace a politických soudů nad onou historií. A jen pro ty, kteří psali tento zákon nebo kopírovali tento zákon od Senátu, podívejte se na to, jak vy sami" - tím myslel nás, kteří jsme to navrhovali - "definujete účastníky protikomunistického odboje. Paralela s obdobným příkladem v historii, kterým byly třeba psány norimberské zákony, je naprosto zřejmá."

Takže pan doktor Grospič přirovnal zákon o protikomunistickém odboji k norimberským zákonům, on to přece musí vědět, on je právník. O čtyři měsíce později měl pan poslanec Grospič dlouhý projev k témuž návrhu zákona. A já cituji z toho asi třístránkového projevu jenom několik vybraných vět: "Ano, každý společenský režim" - teď můj komentář, tím myslí naši demokratickou republiku - "má své hrdiny. A nemá-li je, musí si je vymyslet, musí je vytvořit. A tato vláda a poslanci" - tím myslel tehdejší vládu - "také říkají, že si je musí zaplatit. Chtěl bych říci, že každý vývoj a každá historická etapa má své zákonitosti. Někdy se vývoj opakuje." A znova se připomenul jako znalec práva. "A hovořil jsem zde v prvém čtení tohoto zákona o paralele s norimberskými zákony. Odpor v letech 1948 až 1989, pokud existoval - pokud existoval - směřoval pouze proti československému politickému a ústavnímu systému. Ano, individuální nebo skupinový odpor obyvatel proti režimu se projevoval i v letech poválečných, ale označení třetí odboj zde není na místě a ani to není pro protikomunistické hnutí padesátých let používat. Tento odpor měl někdy formy ozbrojených akcí, ale převážně akcí, které směřovaly" - a teď dobře poslouchejte - "směřovaly proti potlačování lidské důstojnosti, glorifikovaly vraždy a byly přímo upláceny zahraničními vojenskými službami. Je potřeba klást si otázku," - pokračoval doktor Grospič, právník a odborník - "zda lidé, kteří se dopouštěli této činnosti," - to znamená protikomunistického odboje - "kteří mají být tímto zákonem oslavováni, nenaplňovali skutkovou podstatu vlastizrady, a jak by proti takovým lidem bylo postupováno v jakékoliv jiné zemi včetně oněch proslulých západních demokracií, na něž se dnes v návrhu zákona odvoláváte." A ukončil své vystoupení touto větou: "Navrhovaný zákon o třetím odboji je plivnutím do tváře všech poctivých lidí."

Když to čtu a slyším znovu, tak jsem stejně rozčilen a pobouřen jako před těmi šesti lety. Takže každý, kdo dnes bude hlasovat pro pana poslance Grospiče, se musí stydět - samozřejmě s výjimkou komunistů, tomu samozřejmě rozumím. Podle doktora právníka a odborníka, zkušeného komunistického poslance, je zákon o třetím odboji srovnatelný s norimberskými zákony. Ti, kdy bojovali proti komunistickému režimu, byli vlastizrádci uplácení zahraničními vojenskými službami.

Já pevně věřím, že tento kandidát nezíská většinu v této Poslanecké sněmovně. (Potlesk.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…