Stanjura (ODS): Takže milí zachránci, zachraňte naši dopravní infrastrukturu

19.04.2016 17:14

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. 4. 2016

Stanjura (ODS): Takže milí zachránci, zachraňte naši dopravní infrastrukturu
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Já jsem tedy četl zápisy z oficiálních jednání v Bruselu a vždycky tam byl náměstek ministra. Pokud tam byl pan ministr, omlouvám se, není důvodu mu nevěřit.

Nicméně výsledek je stejný. Nula, pane ministře. A to svádění na předchozí vlády nijak nezakryjete. My jsme věděli, že ten zákon není dobrý. Já tvrdím, že každý den bez nové EIA byl dobrý den. A na rozdíl od kolegů z TOP 09 si vůbec nemyslím, že ten nový zákon je dobře. A uvidíte, až se začne aplikovat, co to způsobí v délce přípravy. Katastrofu. Ale to se teprv uvidí. Teď se bavíme o něčem jiném. O tom, že nám Brusel nutí retroaktivitu. A my co? Jak jsme zabojovali? Co jsme tomu Bruselu uvedli? Za co jsme to vyměnili, nebo nevyměnili? Nic. Opravdu nic. A to je katastrofa. Ne, že si to myslí DG Environment, no budiž, to už jiné nebude. A nevím, kolikrát jste tam byli, milí páni ministři, ale výsledek je nula! Úplná kapitulace. Já vytáhnu vaše odpovědi na interpelace - nebojte se, pár měsíců zpoždění. A těch pár měsíců už uběhlo. A mezitím nic.

A jen tak mimochodem, citoval jsem nesouhlasné stanovisko MŽP ke změně stavby, které je pro náš region klíčové. Tak nejenom Brusel, ale i váš úřad, pane ministře prostřednictvím pana předsedy, to brzdí. Klíčové stavby. Jeďte si někdy projet ten hlavní tah na Slovensko směrem na Žilinu a pochopíte, že ty stavby byly zahájeny a že se dělají. A pokud my sami si ještě děláme problémy... A tam je EIA podle 101, ne z toho roku 1992. Mám tady s sebou to nesouhlasné stanovisko, klidně vám to předám, protože se na mě obrátili lidé z mého volebního obvodu, abych to tady zmínil.

Ale já se vracím k tomu podstatnému. Ještě podle mě můžeme něco udělat. Čekají pana premiéra určitě těžká jednání na Evropské radě. A já si myslím, že jsme schopni po vzoru jiných zemí tohle to vyměnit za souhlas s něčím jiným. My se tváříme, jako by nebyl jiný problém v Bruselu než EIA v České republice příp. implementace směrnice o řidičských průkazech. A každý den, u každého bodu, každého druhého bodu slyšíme - musíme, musíme nebo... Pořád nám vyhrožují. Kdy už tomu řekneme dost? Vždycky říkáme, že my jsme Evropská unie. Já s tím souhlasím. Tak si taky prosaďme náš názor! Nejenom názor těch ostatních. A to je úkol vlády. A je to úkol této vlády. A pokud to zůstane tak, jak to je, tak nikdo z vás nesejme odpovědnost, že ta dopravní infrastruktura se nebude budovat. A nebude to tím, že jsme ten špatný zákon neimplementovali o tři roky dřív. No, ten problém by měla jiná vláda. To velmi často slyším od těch ministrů - já jsem zdědil problém. Ale každý ministr zdědí nějaký problém. Kdo by nechtěl nastoupit do úřadu, kde všechno funguje, všechno je vyřešeno, jenom by rozdával rozhovory a stříhal pásky. No to by chtěl každý. Tomu já rozumím. Ale nikdy v žádném volebním období se přesně neudělá to, co všechno si ta vláda nebo ten ministr naplánují.

Naprosto logicky. Tak už se přestaňte pořád vymlouvat.

Byl to váš návrh novely, pane ministře životního prostředí, který tohle způsobil. A na těch 120 mld., na to já vám dám písemnou interpelaci a těším se. Protože za ty poslední dva roky, když tak poslouchám jednotlivé členy vlády, tak jsme asi tak zachránili bilión korun. Ten zachránil 100, paní ministryně 100, pan ministr 120. To jsme toho zachránili. A když to sečteme, tak je to víc, než jsme čerpali, že jo. Dokonce i za ty roky, kdy jste ještě ve vládě nebyli.

Takže milí zachránci, zachraňte naši dopravní infrastrukturu. Zachraňte pracovní místa pro firmy ve stavebním průmyslu. A jediné, co chci... Já nenavrhuji odvolat ministra nebo kritizovat ministra. Já navrhuji silné usnesení Poslanecké sněmovny, kterým v tom Bruselu těm úředníkům a těm politikům můžete takhle mávat a říct - a jestli po nás něco chcete, bez toho nebude nic. (Potlesk z řad ODS.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce