Stanjura (ODS): Vláda nechce snižovat daně, chce jen víc utrácet

04.09.2018 16:51

Vláda dnes nepodpořila návrh občanských demokratů na snížení daně z příjmu, který by znamenal nárůst mezd pro všechny zaměstnance o 7 %. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury to dokazuje, že vláda nechce ani snižovat daně, ani hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, chce pouze více utrácet.

Stanjura (ODS): Vláda nechce snižovat daně, chce jen víc utrácet
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

„Zaměstnanci se mzdou 30 000 Kč by si díky našemu návrhu ročně přilepšili o více než 18 000 korun. Odpadlo by tím i handlování vlády s odbory o tom, kterým státním zaměstnancům a kolik se má přidat. Přilepšili by si všichni zaměstnanci, nejenom ti státní. Zrušení superhrubé mzdy má navíc v programovém prohlášení jak stávající koaliční vláda ANO, ČSSD a KSČM, tak jej měla ta předchozí jednobarevná vláda Andreje Babiše a i vláda Bohuslava Sobotky. Za celou dobu, kdy byl Andrej Babiš nebo jiní zástupci hnutí ANO ministry financí, tuto změnu nenavrhli. My jsme tento návrh zpracovali a předložili do sněmovny a vláda k němu dnes dala ‚překvapivě‘ negativní stanovisko. Důvodem prý je, že daň z příjmu zároveň nezvyšujeme. A k tomu se naprosto hlásíme,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Naším cílem je využít hospodářský růst, kdy se díky němu příští rok očekává 115 mld. Kč navíc do státního rozpočtu, ke snížení daní. Kdy jindy ke snižování daní přistoupit než v době, kdy se ekonomice daří? Těch 115 mld. Kč, které má vláda v plánu příští rok navíc vybrat, by umožnilo jak zvýšit platy a mzdy všem o 7 %, tak i snížit schodek státního rozpočtu. Vláda ale nechce ani snižovat daně, ani hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, chce pouze více utrácet. Slova Andreje Babiše o zodpovědném hospodáři a vyrovnaném rozpočtu jsou už minulostí,“ doplnil Stanjura.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…