Starosta Dvořák: Stříbro pro Nový Bor v krajském kole Historické město 2022

21.02.2023 9:15

Dlouhodobá koncepční práce při obnově historického centra vynesla městu Nový Bor druhou příčku v krajském kole soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2022. Město skla tak navázalo na úspěchy v minulých ročnících soutěže.

Starosta Dvořák: Stříbro pro Nový Bor v krajském kole Historické město 2022
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák

„Vnímáme to jako velké zadostiučinění za naši práci na záchraně památek a cenných staveb, které ve městě máme i přes jeho nedlouhou historii,“ řekl starosta Jaromír Dvořák. 

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí

Celorepublikovou soutěž pořádá od roku 1994 ministerstvo kultury, ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Jejím cílem je motivovat a podporovat města v péči o památky.

Památkáři vyzdvihli dlouhodobou péči o městskou památkovou zónu. V uplynulých letech změnil podobu parčík před radnicí, Kalinova ulice, prostor před Lužickými domky, novou tvář získalo před pěti lety samotné náměstí Míru. Zatím posledním velkým počinem byla rekonstrukce podstávkového domu čp. 106 v Kalinově ulici, který využívá Sklářské muzeum a nové zázemí tu našlo turistické informační centrum.

„Pak to jsou „drobnosti“, které utváří celek. Vloni jsme investovali do opravy schodiště Sklářského muzea, přispěli jsme na novou omítku objektu na náměstí Míru, v němž soukromý vlastník provozuje pivovar. Finančně jsme podpořili také rekonstrukci fasády kostela Nanebevzetí Panny Marie, jenž zároveň tvoří dominantu města,“ uvedl Jaromír Dvořák.

V souvislosti s tím připomněl, že Nový Bor je jedním z mála měst v kraji, které prostřednictvím dotačního programu každoročně podporuje obnovu soukromých nemovitostí, které leží v památkové zóně, ale nejsou památkami a jejich vlastníci kvůli tomu nemohou žádat o dotace na ministerstvu kultury.

„Jeho prostřednictvím jsme například před časem podpořili společnost Lasvit, která neotřelým spojením citlivé rekonstrukce dvou roubených objektů a výstavbou skleněného domu vytvořila unikátní komplex, za který posbírala řadu ocenění,“ připomněl Jaromír Dvořák.

Město Nový Bor se soutěže zúčastnilo poněkolikáté. Za rok 2015 získalo třetí místo, za rok 2016 postoupilo na stříbrnou příčku, o rok později dosáhlo na vítězný titul. V roce 2018 město získalo pomyslnou stříbrnou medaili a za rok 2019 se vrátilo na místo nejvyšší. Navíc si z celostátního finále odneslo Cenu ministryně pro místní rozvoj za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón ČR a finanční odměnu 100 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…