Starosta Kaminaras: Čechovy sady se rozrostou o dalších 180 bytů

22.06.2022 20:41

Odkup městských pozemků zavazuje investora nejpozději v lednu roku 2024 zahájit stavbu prvního z 12 bytových domů. V Čechových sadech se tak postaví téměř 180 nových bytů.

Starosta Kaminaras: Čechovy sady se rozrostou o dalších 180 bytů
Foto: Velké Meziříčí
Popisek: Velké Meziříčí

Prodejem a směnou části pozemků v lokalitě Čechovy sady II docílilo město budoucí výstavby 180 nových bytů soukromým investorem, společností BUILDINGcentrum – HSV (dále Building), za konkrétních podmínek. 

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Tento projekt je prvním, který se řídí novým dokumentem z dílny města pojmenovaným „Zásady pro spolupráci s investory v otázce developerské výstavby". Znamená to, že investiční záměry soukromých investorů na pozemku města budou projednané v předprojektové fázi a zastupitelé mohou následně o prodeji či směně rozhodovat s konkrétní představou o tom, co má na daném pozemku vzniknout. „Vlivem růstu úrokových sazeb hypoték a extrémnímu nárůstu cen ve stavebnictví končí éra výstavby rodinných domů. Lidé budou v rámci svých možností spíše nakupovat menší byty a bude se prudce zvedat poptávka po nájemním bydlení. Tuto dohodu, která povede k výstavbě takřka 180 nových bytů proto v současné situaci považuji za naprosto logickou," okomentoval starosta města Alexandros Kaminaras. Koupí pozemku se Building zavazuje nejenom k výstavbě zmíněných bytových domů, ale také na svoje náklady vybuduje parkovací dům, komunikace, chodníky, parkovací stání, zídky, terasy, schodiště a zajistí výsadbu zeleně. Stavba prvního bytového domu začne nejpozději v lednu 2024 s tím, že kolaudace každého dalšího domu z 12 musí vždy proběhnout nejpozději do 3 let od kolaudace domu předchozího.

„Výhodou takto nastavené spolupráce je, že má město možnost si projekt mnohem lépe ohlídat, než tomu bylo v minulosti, kdy se pozemek pouze prodal, aniž by někdo věděl, co tam přesně vznikne. Nyní jsme schválili podpis smlouvy o smlouvě budoucí kupní a teprve až investor přijde s vydaným stavebním povolením na stavbu, která se bude shodovat s tím, na čem jsme se dohodli nyní, přistoupíme k podpisu kupní smlouvy. Další nespornou výhodou je to, že město tímto způsobem bezplatně od investora získá veškerou nově budovanou vybavenost a technickou infrastrukturu kolem bytových domů," dodal Kaminaras. Celkem 18 zastupitelů z 21 přítomných prodej pozemků podpořilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice