Starosta Kaminaras: Město začalo hospodařit s necelými 370 miliony korun

04.01.2023 15:18

Velkomeziříčští zastupitelé schválili krátce před Vánoci jednohlasně rozpočet města na rok 2023.

Starosta Kaminaras: Město začalo hospodařit s necelými 370 miliony korun
Foto: Velké Meziříčí
Popisek: Velké Meziříčí

„Děkuji všem kolegům zastupitelům za konstruktivní diskuzi a pro město dobrý přístup. Po minulém volebním období plném různých peripetií a rozpočtového provizoria je to skutečně svěží a příjemná změna," vyjádřil dík za bezproblémové schválení starosta města Alexandros Kaminaras. Oproti loňskému roku bude město hospodařit s dvaceti miliony korun navíc. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Mezi největší investiční akce v letošním roce řadíme projektovou dokumentaci na rekonstrukci náměstí, rekonstrukci kuchyně v Mateřské škole Mírová a přístavbu Mateřské školy Mostiště. Dalšími důležitými projekty jsou ty, které započaly a je třeba je dokončit. To by se mělo podařit u síťování pozemků na Hliništích, u rozsáhlé rekonstrukce ulice Ve Vilách nebo dostavby nového rybníku pod Hrbovem. Ve městě probíhá postupná obnova veřejného osvětlení, která se v příštích měsících dotkne ulic Františky Stránecké a U Světlé.

Zajímavá pro všechny obyvatele a návštěvníky Meziříčí může být obnova městského mobiliáře, to znamená, že by se měly vyměnit zejména lavičky a odpadkové koše. Pracovnice úseku architektury se zasadily o vznik „Manuálu mobiliáře pro Velké Meziříčí", díky němuž se lavičky ve veřejném prostoru sjednotí a na některých vytipovaných místech dokonce přibudou nové. Město se bude dále zabývat i Svitem. Ten nese pro budoucí možné využití obrovský potenciál. Vedení nezapomnělo na svůj slib a pracuje skrze investorské oddělení na přípravě stavby mostu v Balinském údolí, který byl vítězným návrhem participativního rozpočtu. A když už je řeč o penězích, které se investují do vašich nápadů, tak i v letošním roce město chystá další ročník participativního rozpočtu. Částka bude pravděpodobně stejná, a to 300 000 korun. „Rozpočet města na rok 2023 je poznamenaný rostoucími náklady na energie i lidskou práci. Oproti jiným letům zůstává větší částka v nerozdělené rezervě – celkem asi 6 milionů korun. Částečně je to i kvůli nákladům na energie," uvedl k rozpočtu místostarosta města Martin Kaman. Zastupitelé schválením rozpočtu souhlasili s částkami pro grantové programy, které se od loňska neliší. Kulturu tak podpoří 700 000 korunami, sport 7 700 000 korunami, sociální oblast 3 361 750 korunami a Zdravé město rozdělí 90 000 korun. Podrobnou tabulku s konkrétními částkami naleznete na protější straně.

V roce 2023 bude v návaznosti na zisk dotace pravděpodobně realizováno odkanalizování místní části Olší nad Oslavou a lokality Nemocnice sv. Zdislavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě