Starosta Němec: V Moravské ulici upozorňují na chodce na přechodu světelné efekty

30.09.2021 5:35

Kroměřížská radnice nechala instalovat na přechod pro chodce v ulici Moravská technologii, která pomocí zemních LED návěstidel upozorní řidiče na to, že silnici přechází člověk.

Starosta Němec: V Moravské ulici upozorňují na chodce na přechodu světelné efekty
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kroměříže Jaroslav Němec

„Jedná se o pilotní projekt, první přechod, který je ve městě touto technologií vybaven. Snažíme se tak ochránit nejzranitelnější účastníky dopravy, chodce, hlavně starší občany a děti. Kromě zvýšení bezpečnosti je cílem i zklidnění dopravy v problematických místech,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. 

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí

Systém funguje 24 hodin denně. LED návěstidla jsou zabudovaná do silnice. „Přechod zvýrazňují bílým světlem tak, že ho řidič zaregistruje v zorném poli několik desítek až stovek metrů předem. Pokud na přechod vstoupí chodec, LED návěstidla změní barvu na červenou a začnou svítit přerušovaně. Řidič je tak včas a účinně informován o vlastní existenci přechodu pro chodce za všech klimatických podmínek a současně o aktuálním výskytu chodce a riziku potenciálního střetu s chodcem,“ doplnil místostarosta Karel Holík.

Město vybralo deset přechodů pro chodce, kde se v minulosti staly dopravní nehody nebo kde se pohybuje velké množství chodců a vozidel a mohly by se zde kolizní situace objevit. „I proto se světla v silnici jako první objevila v Moravské ulici na přechodu, který je i díky blízké základní škole velmi frekventovaný. Pokud se zde technologie osvědčí, postupně bude instalována i na dalších místech,“ uzavřel starosta Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…