Starostka Hamousová: První půlhodina stání v centru města bude zdarma

25.01.2020 8:39

Placené parkování má ulevit středu Žatce od aut.

Starostka Hamousová: První půlhodina stání v centru města bude zdarma
Foto: Archiv ZH
Popisek: Starostka Žatce Zdeňka Hamousová (BPP)

Zpoplatnit parkování v centru města a auta z historického středu přesunout na připravená odstavná parkoviště v jeho blízkosti. Takový je záměr Žatce, který by mohl první etapou začít ještě do léta.

V současnosti je Žatec jedním z mála měst, v jehož centru se parkuje téměř bezplatně. Jedinou výjimkou je parkovací automat v prostoru před bývalou zelenou lékárnou. Náměstí Svobody a okolní ulice i náměstíčka jsou tak vozidly přecpaná a situace s parkováním se stále zhoršuje.

„Auta stojí i tam, kde ještě nedávno nebyla,“ upozornil majitel domu ve Dvořákově ulici Petr Šmíd zastupitele na jejich čtvrtečním jednání.

V centru totiž neparkují jen jeho obyvatelé, ale také lidé, kteří tam zaparkují vůz a pak jsou celý den v práci. Z historického jádra je z velké části odstavené parkoviště.

Řešením problému má být placené parkování. Aby ale lidem město nabídlo možnost přesunout vozidla jinam, chce nejprve připravit odstavené plochy. Proto se má parkování zpoplatňovat po etapách.

První počítá s tím, že parkování se bude platit na náměstí Svobody v prostoru od lékárny k radnici. Platit se může začít v prvním pololetí roku. Pro auta, která tam stávají nyní, je prostor v opravené Nákladní ulici, kde jsou čtyři desítky míst většinou prázdných.

„Podle návrhu z dopravní komise by první půlhodina stání v centru byla zdarma, aby si lidé mohli vyřídit různé věci v centru a zase odjet bez placení,“ řekla starostka Zdeňka Hamousová. Hodinové platby by nemusely být vysoké. I když by to byla třeba 20 korun za hodinu, už by si lidé rozmysleli platit celodenní stání a vůz by odstavili na připravenou plochu mimo centrum. Zároveň už taková částka umožní poměrně rychlou návratnost splacení parkovacího systému.

Další placená místa v centru se objeví postupně. Z velké části se mají auta ze středu Žatce přesunout na nové parkoviště pod hradbami, kde bude asi šest desítek míst. Pro jeho stavbu je ale nutná změna územního plánu. Tu ve čtvrtek zastupitelé ještě neschválili, ale chtějí to udělat nejpozději 2. dubna. Do té doby se má vyjasnit umístění nového skateparku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.