Starostové a nezávislí bojují za malé živnostníky

08.06.2016 14:56

Starosty a místostarosty STANu v Pardubickém kraji můžete v těchto dnech potkat s peticí, pod kterou se podepisují spoluobčané drobných živnostníků – hostinských, zmrzlinářů, zelinářů či kadeřníků. Cílem petiční aktivity v krajích je změnit zákon o elektronické evidenci tržeb, především kvůli jejímu negativnímu dopadu na drobné živnostníky.

Starostové a nezávislí bojují za malé živnostníky
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

„Současná podoba zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) významně ovlivní malé živnostníky a cílem naší iniciativy je prosadit změnu - aby se povinnost uskutečňovat evidenci stanovených tržeb vztahovala pouze na ty poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kteří jsou současně plátci DPH a jejich zdaňovacím obdobím je kalendářní měsíc,“ říká lídr kandidátky Starostů a nezávislých v Pardubickém kraji lékař Jan Vanáč. „Měsíční plátci totiž mají roční obrat nad 10 milionů korun, zatímco čtvrtletní plátci mají obrat nižší – a právě jich by se tato povinnost podle STAN týkat neměla,“ doplňuje jej starostka Morašic u Litomyšle Hana Štěpánová, která je současně krajskou zastupitelkou.

Řada starostů obcí a měst zaznamenala vážné obavy těchto živnostníků, kteří svou živnost raději ke konci letošního roku ukončí, než aby podléhali této další byrokratické povinnosti. „Hlavními důvody jsou věk, technologická náročnost či finanční náklady na pořízení a provoz technologie - pokladna, internet, poplatky za provoz, což má významný dopad na jejich živnost. Tito občané budou s nejvyšší pravděpodobností vstupovat na Úřady práce, cožnechceme a což by naopak ještě zatížilo státní rozpočet,“ vysvětlil starosta Vraclavi Oldřich Koblížek.

„Pokusíme se prosadit problematiku na jednání krajského zastupitelstva a v¨yzvat krajské zastupitele k zákonodárné iniciativě,“ říká kandidátka Starostů a nezávislých z Pardubic Alice Paurová, která si vzala organizace petiční aktivity na starosti.

Více o petiční aktivitě STAN:

Cílem zákonodárné iniciativy bude vyjmout ze zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) malé živnostníky, jejichž obrat je menší než 10 milionů korun za rok a kterých je v naší republice velké množství.

V souhrnu se v České republice jedná o významný počet živnostníků, jejichž roční obrat přitom nepřesáhne limit 10 mil. Kč a kteří splňují i další podmínky uvedené v ust. § 99a odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, v platném znění, typicky hospodských, zmrzlinářů, drobného občerstvení, cukráren, zelinářů, kadeřníků a celé řady dalších profesí. Tyto osoby, jejichž zdaňovacím obdobím pro účely DPH není kalendářní měsíc, proto předkladatel navrhuje z definice subjektů evidence tržeb vyjmout. „Už dlouho upozorňujeme na to, že zákon o EET bude mít velmi negativní dopad na život v obcích a městech,“ říká předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Novela z, kterým se mění zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb

Novela zákona navrhuje, aby se povinnost uskutečňovat evidenci stanovených tržeb vztahovala pouze na ty poplatníky daně z příjmů fyzických osob, které jsou současně plátci DPH a jejich zdaňovacím obdobím podle § 99 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (DPH), v platném znění, je kalendářní měsíc. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…