Starostové a nezávislí podporují obce proti úložišti radioaktivního odpadu

19.04.2015 20:25

Starostové a nezávislí (STAN) v Plzeňském kraji vyjadřují podporu obcím, občanským iniciativám a občanům Horažďovicka, kteří v této oblasti nesouhlasí s možným vybudováním hlubinného úložiště radioaktivního odpadu.

Starostové a nezávislí podporují obce proti úložišti radioaktivního odpadu
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Obce Chanovice, Kvášňovice, Maňovice, Olšany, Pačejov, Velký Bor, Město Horažďovice a občanské sdružení „Jaderný odpad – děkujeme nechceme!“ pořádají v sobotu 18.. dubna v rámci Dne proti hlubinnému úložišti radioaktivních odpadů štafetu, koncert a setkání s mottem „Nedejme se“. Cílem je vyjádřit odpor proti plánovanému geologickému průzkumu v místní lokalitě Březový potok, kterým mají být zahájeny přípravné práce vedoucí k výběru lokality pro zvažované úložiště.

Starostové a nezávislí (STAN) podporují aktivitu obcí, občanů a občanských iniciativ, která odmítá zahájení průzkumu i stavbu úložiště jako takového. Domníváme se, že celý proces výběru i případné následné stavby je realizovaný ve velkém spěchu a nebere v potaz mnoho velmi závažných rizik. Zejména však zodpovědné státní orgány zcela opomíjí názory obyvatel dotčených obcí, kteří s budováním hlubinného úložiště radioaktivních odpadů zcela jasně nesouhlasí. Podle našeho názoru však takto závažný záměr není možné realizovat bez souhlasu obyvatel území, kterého se týká.

Stavba tohoto typu, kterou lze přirovnat k obrovskému hlubinnému dolu kombinovanému s průmyslovým závodem na zpracování jaderného paliva, by zničila celou rozsáhlou oblast Pošumaví. Změny by byly nevratné a dotkly by se mnoha budoucích generací. Proto společně se starosty a občany výše uvedených obcí říkáme - „Nedejme se“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Blbost kvete nejen teď na jaře

14:07 David (SPD): Blbost kvete nejen teď na jaře

Projev na semináři "Geopolitická a bezpečnostní situace v Evropě”, konaném v Poslanecké sněmovně, pu…