Štayrová (ANO): Hradec Králové v pololetí hospodařil s kladným saldem 4,4 milionu

20.08.2021 16:50

Pololetní výsledek rozpočtového hospodaření Hradce Králové je 4,4 mil. Kč. Příjmy města dosáhly v polovině roku 58 procent, výdaje pak 33 procent schváleného rozpočtu.

Štayrová (ANO): Hradec Králové v pololetí hospodařil s kladným saldem 4,4 milionu
Foto: ANO 2011
Popisek: Monika Štayrová

Téměř všechny jeho položky vykazují v meziročním srovnání nárůst plnění. Na investicích město v prvním pololetí vyčerpalo 199 milionů korun, což je nejvíce za posledních deset let.

Rozpočtové příjmy i výdaje k poslednímu červnu roku 2021 dosáhly hranice 1,22 miliardy korun. „V porovnání s plněním v roce 2020 to u příjmů znamená nárůst ve výši téměř 110 milionů. Po loňském neočekávaném propadu přichází pozvolný růst a blížíme se ‚předcovidovým‘ hodnotám, tedy k plnění roku 2019,“ říká ekonomická náměstkyně primátora Hradce Králové Monika Štayrová. Daňové příjmy, které město získalo především z rozpočtového určení daní, tvořily 966,6 milionů korun z celkové výše příjmů.

V oblasti kapitálových výdajů, tedy v investicích, byl pro rok 2021 schválený rozpočet ve výši 224,5 milionu korun. „V polovině roku město vyčerpalo již 199 milionů korun, což je třikrát více než loni a nejvíce za posledních deset let,“ doplňuje náměstkyně Štayrová. Na této částce se nejvíce podílí práce na objektu odlehčovací služby v Honkově ulici, výstavba tělocvičné haly na Pouchově, rekonstrukce ulice Hlavní, zahájená stavba multifunkčního stadionu, projekční práce na inteligentním dopravním systému, úpravy prostoru před zimním stadionem či výkupy pozemků a směny nemovitostí. V druhém pololetí město zahájí stavbu lávky přes Labe u Aldisu, v červenci již začala stavební část inteligentního dopravního systému či investice do oprav školských budov.

Na jaře město rozpočet upravilo rozdělením výsledku hospodaření a přesunem nedokončených nebo nezahájených investic z roku 2020. Kapitálové výdaje jsou nyní v upraveném rozpočtu na úrovni necelých 1,4 miliardy korun. Loni Hradec Králové hospodařil s přebytkem 171 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.