Štayrová (ANO): Město odpustí ukrajinským uprchlíkům poplatek za pobyt

13.03.2022 22:24

Ukrajinci prchající ze své země před válečným konfliktem nebudou muset v Hradci Králové řešit úhradu poplatku za pobyt, bude jim automaticky prominut.

Štayrová (ANO): Město odpustí ukrajinským uprchlíkům poplatek za pobyt
Foto: ANO 2011
Popisek: Monika Štayrová

Poplatek z pobytu, který je v Hradci nastavený na 15 korun za den, musí ze zákona platit každá osoba, která je v daném městě na krátkodobý pobyt a nemá zde trvalé bydliště. Město k tomuto kroku přistoupilo po vzoru jiných měst. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

„Tento poplatek musí hradit každý, kdo přijede do města za účelem krátkodobého pobytu a sjedná si zde ubytování, které však není delší než 60 dní. Tento poplatek musí město vybírat dle zákona, jeho výši si ale může v jistém rozmezí nastavit samo, v Hradci Králové je posledních pár let ve výši 15 korun za den. Tento poplatek se nyní promíjí ukrajinským uprchlíkům,“ říká náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky Monika Štayrová.

Tímto rozhodnutím město přistoupilo k prominutí místního poplatku z pobytu plošně u všech Ukrajinců, kteří jsou v rámci bezpečnostní situace na Ukrajině v ohrožení a přicestovali na území České republiky. Hradec Králové tak rozšiřuje další pomoc a poskytuje podporu, kterou občané Ukrajiny na území města potřebují, a to jako ulehčení situace při zajištění základních potřeb. Takovou pomocí je kromě prominutí uvedeného poplatku také bezplatné poskytnutí ubytovacích kapacit nebo zřízení jízdného MHD zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…