Štayrová (ANO): Národní sportovní agentura zastavuje řízení o dotaci na stadion

15.04.2022 7:37

Město Hradec Králové se chystá bránit.

Štayrová (ANO): Národní sportovní agentura zastavuje řízení o dotaci na stadion
Foto: ANO 2011
Popisek: Monika Štayrová

Město Hradec Králové obdrželo během včerejšího pozdního odpoledne do datové schránky usnesení Národní sportovní agentury (NSA) o zastavení řízení ohledně dotace na multifunkční fotbalový stadion. 

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
V dopise agentura zmiňuje, že poskytnutí dotace by představovalo veřejnou podporu podle práva Evropské unie, která není slučitelná s jejím vnitřním trhem. Město s výtkami a závěrem NSA nesouhlasí a zvažuje další právní kroky.

„Národní sportovní agentura svůj závěr, tedy že dotace by představovala nepovolenou veřejnou podporu podle práva Evropské unie, odůvodňuje například tím, že město lze pokládat za podnik, jelikož na fotbalovém stadionu uvažujeme o pronájmech prostor pro občerstvení, posilovnu, sportování nebo koncerty. U takových zařízení je to ale zcela běžná až nutná praxe, ať už z pohledu ekonomiky provozu nebo jako zvýšení atraktivity zařízení,“ uvádí primátor města Alexandr Hrabálek.

Dále je městu vytknuto také zahájení stavebních prací před podáním žádosti o dotaci. „Město již jednou agentuře tuto výtku zpochybnilo s tím, že podmínky poskytnutí dotace zveřejněné agenturou toto vysloveně umožňují, což jsme navíc doložili právním rozkladem,“ říká náměstkyně primátora pro oblast dotací Monika Štayrová. Město agenturu navíc v lednu letošního roku ve správním řízení vyzvalo ke zrušení celé dotační výzvy, jelikož v ní shledalo zásadní nedostatky, které mohou být příčinou všech komplikací města s žádostí o dotaci. „Bohužel k této výzvě, i když už příslušné právní lhůty pominuly, se agentura doposud nevyjádřila,“ doplňuje náměstkyně Štayrová s tím, že při dalším postupu města budou zvažovány právní kroky. „S rozhodnutím agentury nesouhlasíme a zvažujeme uvedené usnesení napadnout, celou věc ale musí ještě projednat orgány města,“ dodává náměstkyně Štayrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…