Štěch (ČSSD): Česko-švédské vztahy jsou vynikající, nejsou zatížené žádnými problémy

11.04.2018 9:48

Milan Štěch ukončil dvoudenní návštěvu Švédska, jednal o spolupráci v oblasti obrany nebo o budoucnosti EU.

Štěch (ČSSD): Česko-švédské vztahy jsou vynikající, nejsou zatížené žádnými problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch zakončil dvoudenní návštěvu Švédska. Ve Stockholmu si připomenul události roku 1968 v Československu, zahájil výstavu mapující 100 let československé státnosti, jednal s předsedou parlamentu a zástupci tří ministerstev a setkal se také s králem Karlem XVI. Gustavem.

Na základě kladných zkušeností s dodávkami letounů Gripen a s dalšími vojenskými zakázkami jednal předseda Senátu ve Stockholmu i o další možné spolupráci v oblasti obranného průmyslu. Česko má zájem o dodávky radiolokátorů Věra pro švédskou armádu, která bude i pod vlivem situace v Pobaltí v následujících letech zvyšovat výdaje na obranu. „Česko-švédské vztahy jsou vynikající, nejsou zatížené žádnými problémy. I na úrovni EU máme většinou obdobná stanoviska. Přestože jsme obě mírumilovné země, hledáme také další možnosti spolupráce v oblasti obrany. Švédský parlament napříč politickým spektrem podporuje významný nárůst výdajů na obranu v následujících sedmi letech, to je velká příležitost i pro české dodavatele,“ řekl Štěch při jednání na ministerstvu obrany.

Společně s velvyslancem Jiřím Šitlerem zahájil předseda Senátu výstavu v Českém centru, která mapuje sto let československé státnosti a připomíná klíčové mezníky a osobnosti našich dějin jako T. G. Masaryka nebo E. Beneše.

Předseda Senátu společně se svým protějškem Urbanem Ahlinem se v Riksdagu (švédský parlament) zúčastnili vzpomínkového setkání k roku 1968. Spolu se zástupci Slovenska si připomněli osudy tisíců Čechoslováků, kteří po vpádu Varšavských vojsk našli azyl právě ve Švédsku, kde dnes žije 7000 lidí narozených v Česku. Společně hovořili také o spolupráci na úrovni obou parlamentů.

Právě události pražského jara byly jedním z témat audience Milana Štěcha u krále Karla XVI. Gustava, hovořili také např. o hospodářské spolupráci obou zemí nebo budoucnosti Evropy.

Rozdílné názory přetrvávají v postoji k migračním kvótám, tématem jednání byly také rozdíly v azylové politice Česka a Švédska. „Přestože do Česka v minulých letech nepřicházely nezvladatelné počty migrantů, naši občané jsou vystrašení. ČR nikdy neměla kolonie, a proto k nám ani v minulosti obyvatelé z těchto zemí nepřicházeli. Země Visegradské skupiny mají shodné nebo podobné názory jako my,“ vysvětlil Štěch, který také hovořil se svými partnery o aktuálním vývoji v české politice nebo o postojích jednotlivých zemí uvnitř EU. Česko i Švédsko mají stejný postoj k budoucnosti Evropy – odmítají dvourychlostní EU, naopak jsou nakloněny postupnému rozšiřování EU o některé balkánské země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…