Štěch (ČSSD): I menší, ale překotné změny ústavy mohou napáchat velké škody

17.12.2016 20:19

Senát tento týden završil připomínky dvacetiletého výročí svého vzniku:

Štěch (ČSSD): I menší, ale překotné změny ústavy mohou napáchat velké škody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

V Senátu se uskutečnilo slavnostní shromáždění připomínající ustavující schůzi horní komory Parlamentu ČR, která se konala 18. prosince 1996. V Hlavním sále se sešla stovka současných a bývalých senátorů.

Předseda Senátu Milan Štěch předává stříbrnou medaili doyenovi ustavující schůze Jaroslavu Musialovi

Předseda Senátu Milan Štěch předává stříbrnou medaili doyenovi ustavující schůze Jaroslavu Musialovi

Právě před dvaceti lety vznikla horní komora Parlametu ČR, okamžik jejího vzniku i důležité mezníky si připomněli bývalí i současní senátoři. Předseda Senátu Milan Štěch ocenil přínos trojice bývalých senátních činitelů a jejich práci, bývalý místopředseda Senátu Jaroslav Musial a dlouholetí předsedové Petr Pithart a Přemysl Sobotka obdrželi Stříbrnou pamětní medaili Senátu.

Petr Pithart jako první zvolený předseda Senátu označil Senát za dílné prostředí a vyzval senátory, aby věnovali své práci maximum i přesto, že veřejnost úlohu a práci horních parlamentních komor zpravidla nedoceňují. Přemysl Sobotka, který stál stejně jako Petr Pithart v čele Senátu 6 let, vyzdvihnul úlohu zahraniční politiky horní komory. Současný předseda Milan Štěch pak hovořil o roli Senátu při úpravách zákonů, které ve většině případů Poslanecké sněmovna uzná a schválí ve znění navrhovaném Senátem. "I některé menší, ale překotné změny naší ústavy mohou napáchat velké škody. I proto je dobře, že máme Senát a k prosazení ústavních změn je potřeba získat širší podporu a zohlednit více názorů. To souvisí s určitou úrovní politické kultury. A tu měl a má, troufám si tvrdit, Senát na naše poměry celkem vysokou," uvedl Štěch ve svém projevu ke svým současným a bývalým kolegům.

Jaroslav Musial, který byl před dvaceti nejstarším senátorem a řídil první schůzi Senátu, s odstupem ocenil, že senátoři a senátorky přes svou názorovou rozmanistost prokázali, že je možné se při společné vůli shodnout na věcech celospolečenského zájmu. "Senát se za dvacet let své činnosti stal vysokou školou politické kultury, společenské vychovanosti a ohleduplnosti," uvedl Musial.

Senát letos vstoupil do svého 11. funkčního období. Během uplynulých dvaceti let projednal více než 2000 posuzovaných návrhů zákonů a v 70 % případů umožnil jejich přijetí. Téměř 500 předloh vrátil poslancům k novému projednání, v 60 % sněmovna vyhověla připomínkám horní komory.

Informační publikace připomínající dvacetiletou historii Senátu je dostupná na webových stránkách Senátu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…