Štěch (ČSSD): Odkaz Velké francouzské revoluce je i dnes stále aktuální

17.07.2016 11:45

Předseda Senátu si v tomto týdnu připomněl 227. výročí pádu Bastily.

Štěch (ČSSD): Odkaz Velké francouzské revoluce je i dnes stále aktuální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Předseda Senátu se spolu s dalšími významnými ústavními činiteli zúčastnil oslav státního svátku Francie na francouzském velvyslanectví. Výročí pádu Bastily, které odstartovalo Francouzskou revoluci, je ve Francii hlavním státním svátkem.

předseda Senátu Milan Štěch a velvyslanec Francie v ČR Jean-Pierre Asvazadourian

Předseda Senátu Milan Štěch a velvyslanec Francie v ČR Jean-Pierre Asvazadourian.

„Francouzská revoluce byla zásadním zlomem v historii evropské demokracie, kdy despocii nahradilo republikánské zřízení. Po Francouzské revoluci navázal tento demokratizační proces i v dalších zemích a postupně se dotkl většiny Evropy,“ připomněl předseda Senátu Milan Štěch hostům na francouzském velvyslanectví.

„V novodobé historii je možné spojit s Francouzskou revolucí i spontánní průběh politických změn na přelomu 80. a 90. let. Pád Berlínské zdi také významně ovlivnil politický vývoj ve střední a východní Evropě, i v řadě dalších zemí na celém světě. Odkaz Velké francouzské revoluce vyjádřený slovy „svoboda, rovnost, bratrství“, je i dnes po 227 letech stále aktuální a inspirující,“ dodal předseda českého Senátu. Zároveň přítomné hosty pozval na zářijovou konferenci v Senátu o odkazu a významu bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda.

„Byl to jeden z největších evropských politiků druhé poloviny minulého století, který velmi přispěl i k demokratickým změnám v naší zemi,“ připomněl Milan Štěch. Senát zmíněnou odbornou konferenci připravuje právě ve spolupráci s velvyslanectvím Francie v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…