Štěch (ČSSD): Senát je připraven pomoci Albáncům s přibližováním k EU

13.10.2015 22:01

Předseda Senátu se setkal s delegací premiéra Albánie Ediho Ramy, který je na oficiální návštěvě České republiky. Jednali o integračních procesech, kvótách na přijímání uprchlíků nebo zastoupení žen v politice.

Štěch (ČSSD): Senát je připraven pomoci Albáncům s přibližováním k EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Senát může být nápomocný albánskému parlamentu při pokračování v integračním procesu směřujícím k začlenění Albánie do Evropské unie. Předseda Senátu Milan Štěch připomněl, že z hlediska přijímání a připomínkování evropské legislativy je český Senát druhou nejaktivnější komorou v Evropské unii. Předseda Evropského výboru Senátu Václav Hampl ujistil albánského premiéra o podpoře ze strany Senátu:

"Výbor pro evropské záležitosti i Senát jako celek dlouhodobě sledují přibližování Balkánu k Evropské unii a záleží nám na tom, aby tyto integrační snahy pokračovaly," řekl senátor Václav Hampl. Zároveň připomněl, že Albánie musí dokončit některé zásadní reformy, kterými je vstup do EU podmíněn. "Zahájili jsme reformu justice ve 2 kolejích, jednak jde o reformu systému justice a jednak o reformy volby soudců. Všichni soudci budou muset projít zkouškami," popsal jeden z dílčích reformních kroků vlády Edi Rama.

Edi Rama se předsedy Senátu ptal také na důvod, proč Česko odmítá evropské kvóty o rozdělování imigrantů. "Přijímáme velké množství uprchlíků, zejména z Ukrajiny a dalších států, v minulosti jich byly desetitisíce. Jen teď nechceme, aby nám někdo diktoval, kolik lidí a z jakých států máme přijmout za své občany," objasnil postoj české diplomacie Milan Štěch.

Tématem jednání bylo také zastoupení žen v politice. Edi Rama připomněl, že v Albánii existují kvóty na zastoupení žen v nejvyšších funkcích. Např. v obecních radách je tvoří ženy polovinu jejich členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …