Štěch (ČSSD): Systém EET přispěl k narovnání podnikatelského prostředí

13.02.2017 19:38

Předseda Senátu Milan Štěch jednal se svým chorvatským protějškem Božo Petrovem, předsedou chorvatského parlamentu. Hovořili o ekonomice, zvláště energetice, problémech EU a migrační krizi. Velkou část jednání věnovali systému elektronické evidence tržeb, který v Chorvatsku funguje od roku 2013.

Štěch (ČSSD): Systém EET přispěl k narovnání podnikatelského prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Předseda Senátu Milan Štěch hovořil se svým protějškem z Chorvatska o přechodu země na elektronickou evidenci tržeb. Božo Petrov popsal, jak se v Chorvatsku systém zaváděl a jak funguje dnes. Podle Petrova přispívá ke snižování šedé ekonomiky a přináší vyšší příjmy do státního rozpočtu. „Jsem rád, že se nenaplňují řeči o tom, že systém EET v Chorvatsku nefunguje. Opak je pravdou, považuji evidenci tržeb za správný krok, který narovnal prostředí mezi těmi, kteří hráli fér a kteří naopak nedodržovali pravidla. Po letech, kdy jsme se snažili prosadit registrační pokladny, pro které jsme nikdy nenašli dostatek sil ve sněmovně, jsem rád, že se podařilo zavést elektronickou evidenci tržeb, která plní očekávání,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch.

Bezproblémový chod EET u českých prodejců je prioritou vlády premiéra Bohuslava Sobotky. „Jediným prokazatelným negativem elektronické evidence tržeb je nárůst administrativy. Jinak ale je systém jako celek nepochybně prospěšný a účinný v boji proti šedé ekonomice. Vedl k nárůstu přiznaných tržeb. Extrémním případem byl dokonce konkrétní obchod, kde vykazované tržby po zavedení EET vzrostly o 27 000 %,“ řekl Petrov.

Mezi další témata rozhovoru patřila např. podpora dalších zemí Balkánu při snaze o vstup do EU nebo důsledky a vývoj migrační krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.