Štěch (ČSSD): Unie musí nejprve zvládnout migraci, pak teprve uvažovat o další integraci

25.05.2016 4:30

Předsedové parlamentů zemí EU jednali včera na konferenci v Lucemburku o migraci nebo plánech na další integraci Evropy. Za Česko přijel na dvoudenní konferenci předseda Senátu Milan Štěch a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová.

Štěch (ČSSD): Unie musí nejprve zvládnout migraci, pak teprve uvažovat o další integraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Senát Parlamentu ČR podle svého předsedy v současné chvíli odmítá užší integraci zemí Evropské osmadvacítky. Milan Štěch přednesl předsedům parlamentů zemí EU své výhrady ke snahám o rychlejší integraci Evropy. „V současné chvíli, kdy Evropou zmítá migrační krize, je nemoudré a nereálné hovořit o užší integraci a postupné federalizaci Evropy,“ řekl Štěch a připojil se tak k zemím Visegradské skupiny, která užší propojení států Evropské unie v současnosti odmítá. 

Podle národních parlamentů je třeba v současnosti řešit transformaci azylového systému a také se zabývat podmínkami legální migrace. „Základním předpokladem je solidarita. Uprchlíci hledají okna do evropského systému, my bychom měli některým z nich otevřít dveře, aby nemuseli lézt okny,“ uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který se konference také zúčastnil. Závěrečné prohlášení se kromě tématu migrace týká také bezpečnosti EU. Zástupci obou komor Parlamentu ČR vyjádřili své výhrady k závěrům jednání, především pak k části týkající se povinných přerozdělovacích mechanismů uprchlíků, se kterými Evropská komise počítá. 

Milan Štěch připomněl svým kolegům, že Senát v tomto období upozorňoval ve svých usneseních na potřebu řešit příčiny migrační krize a také důsledně oddělovat uprchlíky od ekonomických migrantů. „Už dnes žije v Evropě mnoho lidí, kteří přišli především za lepšími ekonomickými podmínkami. I Česko v minulosti přijímalo uprchlíky, v současné době do ČR přicestovala skupina křesťanských uprchlíků, z nichž ale následně velká část následně odešla za lepšími podmínkami,“ řekl předseda Senátu. Připomněl také, že v České republice dlouhodobě legálně pobývá velké množství cizinců, především z Ukrajiny, Balkánu či Vietnamu. Česko je připraveno v případě vyostření situace na Ukrajině přijmout další migranty z východu.

Předseda Senátu se v rámci dvoudenní konference setkal také s lucemburským velkovévodou Jindřichem I., zároveň se zúčastnil separátních jednání se zástupci Slovenska, Maďarska a Polska, se kterými jednali o postojích visegradské čtyřky k navrženým závěrům konference. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…