Štěch (ČSSD): Vztahy s Indonésií nejsou zatíženy žádnými problémy

19.09.2018 9:14

Předseda Senátu Milan Štěch v Jakartě jednal s prezidentem Indonésie a zúčastnil se jednání na čtyřech ministerstvech. Setkal se také se zástupci největší muslimské organizace v zemi, která se v poslední době soustředí na boj proti radikalizaci islámu. Se svými partnery ve vedení místního parlamentu hovořil zejména o příležitostech pro české podnikatele.

Štěch (ČSSD): Vztahy s Indonésií nejsou zatíženy žádnými problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Doprovodnou podnikatelskou delegaci tvoří zástupci patnácti firem. „Dnes můžeme těžit z toho, že vztahy mezi Českem a Indonésií nejsou zatíženy žádnými problémy. Můžeme rozšířit hospodářskou spolupráci zejména v oblastech, kde jsou české firmy konkurenceschopné, třeba při výstavbě a provozování vodních elektráren, o které má Indonésie i díky svým přírodním podmínkám zájem,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch. Prezident Indonésie, která vykazuje pětiprocentní meziroční růst HDP, vytyčil nový energetický plán, na kterém se mohou čeští podnikatelé podílet. Delegace pod vedením předsedy Senátu se v úterý přesunula z hlavního města Jakarty do Yogyakarty, kde se uskutečnilo druhé podnikatelské fórum určené ke kontaktům českých a indonéských podnikatelů.

„Přijel jsem představit zemi, ze které pochází značky Baťa, Škoda, Java, Zetor. To jsou v Indonésii známé pojmy. Potřebujeme ale otevírat nové možnosti vzájemné obchodní spolupráce. Potenciál má energetika, dopravní infrastruktura, obranný průmysl, léčiva, zdravotnická zařízení, finanční služby a další,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory ČR Michal Štefl, který vede podnikatelskou misi.

Senátní delegace se v Jakartě setkala s prezidentem Joko Widodem, který vyzdvihl historickou podporu Česka při vyhlášení nezávislosti Indonésie a na základě dobrých vzájemných vztahů chce prohloubit vazby dnešní, a to na úrovni politické i hospodářské. Prezident čtvrté nejlidnatější země světa hovořil i o globálních dopadech, které můžou způsobit kroky omezující liberalizaci obchodu.

Při jednání na ministerstvech byla ze strany Indonésanů zmíněna řada projektů, které chce země realizovat a na kterých by se mohly podílet české firmy. Ministr pro námořní záležitosti otevřel téma možné těžby kovů vzácných zemin z mořského dna, která nabízí prostor pro specializované technologické firmy.

V Yogyakartě se předseda Senátu setkal s místním sultánem Hamengku Buwono X., který je zároveň guvernérem této oblasti a nabídl prostor ke spolupráci s místními podnikateli, např. při budování dopravní infrastruktury, zejména železnic. „Naším úmyslem není přijet do Indonésie a prodávat tady jen zboží. Naše firmy chtějí navazovat dlouhodobou spolupráci a podílet se na místních projektech,“ uzavřel předseda Senátu Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).