Štěch: Zákony, které zkomplikují práci malých obcí, v Senátu nepodpoříme

20.05.2014 17:42

Předseda Senátu Milan Štěch jednal se členy Rady Asociace krajů ČR. Přislíbil jim pozorný přístup k novelám, které do Senátu míří z Poslanecké sněmovny: zákonu, který má rozšířit kompetence NKÚ, a novele o registrech smluv.

Štěch: Zákony, které zkomplikují práci malých obcí, v Senátu nepodpoříme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Každý z hejtmanů seznámil předsedu Senátu s největšími potížemi, které region řeší. Společnými tématy byla dopravní obslužnost, dostupnost zdravotní péče a sociálních služeb (včetně jejich financování) a čerpání peněz z evropských fondů. „Většinu veřejných služeb, které se týkají nás všech občanů, dnes zajišťují kraje. Ty ale v důsledku zákona o rozpočtovém určení daní bojují s nedostatkem financí. To je potřeba napravit a zaručit, že jejich rozpočty nebudou nadále snižovány,“ zastal se krajů předseda Senátu Milan Štěch. Předseda Rady Asociace krajů a zároveň hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek upozornil také na to, že kraje budou čelit novým výzvám v souvislosti s postupným ukončením regionálních operačních programů, přes které kraje běžně získávaly peníze na projekty, které využívají všichni obyvatelé v různých oblastech veřejného života.

Hejtmani se shodli např. na požadavku prosadit zákon o liniových stavbách, který by měl zjednodušit výstavbu silnic a dálnic. Přitom i v souvislosti s rekonstrukcí páteřní D1 upozornili někteří hejtmani na nepřípustnou vytíženost silnic první a druhé třídy v jejich regionech. Hejtmani také vyzývají, aby část peněz, které stát vybere na daních za pohonné hmoty, putovala přímo do rozpočtu krajů na výstavbu a opravy silnic.

Předseda Senátu Milan Štěch přislíbil hejtmanům pozorný přístup k novelám, které do Senátu míří z Poslanecké sněmovny: zákonu, který má rozšířit kompetence NKÚ, a novele o registrech smluv. „Není možné, aby nejmenší obce byly zatěžovány nadměrnou administrativou. Starosta může být vynikajícím zástupcem obyvatel obce, ale pokud by měl každou smlouvu, kterou uzavře, zveřejňovat na internetu, když mnozí z nich nemají k ruce úředníky, kteří by jim s administrativou pomohli, výrazně mu to ztíží práci,“ upozornil předseda Senátu Milan Štěch. Varoval také před zvýšením množství kontrol, kterým obce podléhají. Slíbil proto zodpovědný přístup k novele o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, kterou budou senátoři projednávat na květnové schůzi. 

Záznam tiskového briefingu najdete na webu Senátu: http://senat.cz/informace/galerie/videogalerie/video.php?id=150.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě