Štefek (KSČM): Prázdninová překvapení Středočeského kraje

04.08.2021 17:56

Prázdniny jsou ve své polovině a Středočeský kraj chystá na své občany stále nová překvapení. Poslední zastupitelstvo před prázdninami oprášilo již několikrát zamítnuté vyhlášení NP Křivoklátska a dalo mu zelenou.

Štefek (KSČM): Prázdninová překvapení Středočeského kraje
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

Vnímáme akutní potřebu ochrany přírody, ale zřízení národního parku je nesmyslem jak z hlediska sociálního, lesnického, ekonomického, tak i, při současném vysokém stupni ochrany CHKO Křivoklátsko, z hlediska ochranářského. Zřízení Národního parku Křivoklátsko jsme nepodporovali, nepodporujeme a také proti tomu budeme aktivně vystupovat.

Od 1. srpna došlo k avizovanému zdražení jízdného v hromadné dopravě, průměrně o 25%. Nejvíce to pocítí uživatelé jednotlivých jízdenek, např. 4 pásma s platností 90 minut stojí 40,- Kč místo 32,- Kč, 5 pásem 50,- Kč místo 40,- Kč. Časové jízdenky pak jsou odstupňované dle počtu pásem – např. 4 pásma stojí měsíčně 1150,- Kč. Pozor, zvyšuje se i cena za přepravu zavazadel a psa…

Pokud jezdíte do práce do Prahy a jeli jste autem, určitě na Vás čekalo i další překvapení; kromě zdražení jízdenek zdražilo i parkovné v P+R parkovištích (50,- Kč nebo 100,- Kč) i uvnitř Prahy. Prostě spolupráce s Prahou konečně funguje, jak se holedbají současní radní kraje…

Ostatně, kraj brzdí i v investičních záměrech, pozastavil třeba přípravu stavby Klánovické spojky, prý na základě odezvy z území, přitom spojka měla přispět k řešení dopravy v tomto území, po dokončení Pražského okruhu a přeložky silnice II/102 i v úseku mezi Úvaly a dálnicí D11.

Aspoň, že kraj nezrušil tu dokončovanou integraci dopravy, od 1. srpna 2021 je do společného integrovaného systému Prahy a Středočeského kraje zahrnuta oblast zahrnující Kolínsko, Kutnohorsko a Uhlířskojanovicko. Je zavedeno 38 nových autobusových linek PID, na 24 linkách PID a 6 linkách SID je upraven jejich provoz a jedna linka PID je zrušena, stejně tak jako je zrušeno celkem 73 linek SID.  Ale i tady se ukazuje snaha šetřit, některé obce jsou odříznuty od světa a také se množí i stížnosti na návaznost jednotlivých spojů.

Korunu tomu všemu dala Rada kraje na konci července.  Odsouhlasili záměr zrušit či omezit provoz na 12 železničních tratích. Seznam je nakonec trochu obměněný proti předpokládanému, u jednotlivých tratí proběhne ještě vyjednávání s dotčenými obcemi.

Bez náhrady nebudou objednány tratě Plaňany zast. – Kouřim, Bakov nad Jizerou - Dolní Bousov, (Kralupy nad Vltavou) - Vraňany - Lužec nad Vltavou, Straškov - Zlonice - (Slaný), Březnice - Rožmitál pod Třemšínem, Vlašim - Trhový Štěpánov, Čelákovice – Mochov. Omezeně a sezónně budou provozovány úseky Křinec - Městec Králové, Mšeno - Mladá Boleslav, Mělník – Mšeno, Rakovník – Kralovice a Čisovice - Mníšek – Dobříš.

Omezování dopravní obslužnosti a zdražování není naše cesta, jsme jednoznačně proti, hlas komunistů musí být slyšet. Rozvoj místo škrtů!

Zvlášť když vidíme, že ne vše je, jak vypadá. Peníze prý nejsou, škrtá se ve veřejných službách, ale když je třeba podpořit správný politický krok, tak se zdroje najdou. Jako třeba v případě možné glorifikace vrahů Mašínů. Rada podpořila Památník tří odbojů v Lošanech u Kolína, kde bude prezentován nejen hrdina, člen odbojové skupiny Tří králů, pplk. Josef Mašín, ale právě i nepovedení synové…  Letos si připomeneme v září jednu z obětí teroristů Mašínů, strážmistra Jaroslava Honzátka. Bude to již 70 let, co byl zákeřně zavražděn…

Převzato z profilu.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Zdeněk Štefek

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.