Štefková (Zelení): Olomouc-Šternberk za 8 minut? Chystá se revitalizace železniční trati, jaká nemá obdoby

29.07.2019 17:07

Letos v červnu byly zahájeny přípravné a stavební práce na trati 290 (Olomouc-Šternberk-Uničov). Jedná se o významnou stavební investici ve výši 3,7 miliardy Kč, jaká nemá v českém prostoru na regionální železnici v takovém rozsahu obdoby.

Štefková (Zelení): Olomouc-Šternberk za 8 minut? Chystá se revitalizace železniční trati, jaká nemá obdoby
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Ačkoli plány na revitalizaci jsou v úvahách už přes 20 let, teprve s koncepcí dlouhodobé objednávky železniční regionální dopravy Olomouckého kraje, která byla zpracována a schválena Zastupitelstvem Olomouckého kraje v roce 2011, bylo možné z pozice kraje jako objednatele drážní dopravy v regionu tuto jedinečnou stavbu významně podpořit.

Příprava elektrizace a zkapacitnění trati byla rozdělena do tří stavebních částí. Samotné zahájení stavby již probíhá. Kompletní obnovou postupně projdou nejen koleje, ale i všechny stanice a zastávky. Ministerstvo dopravy schválilo elektrizaci stejnosměrnou trakční napájecí soustavou 3kV s předpřípravou na finální střídavou soustavu 25kV 50 Hz, která se v budoucnu plánuje na elektrizovaných tratích na celém území ČR, což je zásadní rozdíl oproti současné dieselové trakci. Doprava po železnici se tak v jízdním řádu 2021/2022 do Uničova přes Šternberk podstatně urychlí a začne výrazně konkurovat osobní automobilové přepravě. Elektrizace na trati navíc nabídne také oproti současnosti provoz v moderních bezemisních soupravách, které i svojí konstrukcí přispějí ke snížení hluku v okolí trati a ke snížení negativních vlivů z provozu železnice. Zavedením elektrické trakce dojde ke snížení emisí CO2 a odstranění starých ocelových železničních mostů povede ke snížení hlukové zátěže. Všichni se tak můžeme těšit na výrazné zlepšení kultury cestování s bezbariérovými přístupy, zatraktivnění výpravních budov, veřejných prostor okolí železnice. Dojde třeba k posunutí železniční stanice Troubelice blíže k centru obce. Samozřejmostí je také zabezpečení přejezdů a všech nejmodernějších zařízení trati dle nejvyspělejších evropských norem. Lze předpokládat, že všechny spoje budou velice rychle generovat nárůst cestujících v tomto směru, zejména do Šternberka a Uničova. Jízdní doba mezi Olomoucí a Šternberkem se totiž sníží z 20 minut na 8 minut, mezi Olomoucí a Uničovem ze 42 minut na 17 minut a v úseku Olomouc – Šumperk z 83 min na 58 min (JŘ 2022/2023). Nabídka spojů až v půlhodinovém intervalu je dostatečně široká, jednou za hodinu je do ní navíc zařazen rychlý spoj (Šternberk – Olomouc, 8 minut). V kontextu například budoucí stavby tzv. východní silniční tangenty silnice I/46 a průjezdu silniční dopravy přes Chválkovice a Pavlovičky je to významně konkurenceschopná stavba, neboť ze jmenovaných částí Olomouce se ani za 8 minut při plynulé dopravě autem nebo autobusem dojíždějící nedostane na nádraží.

Mimo zamýšlený zvyšující se komfort cestování, který není zanedbatelný, je důležitý i význam pro životní prostředí a očekávané snížení zátěže. A to nejen na ovzduší emisemi, které mají rizikový vliv na zdraví člověka, ale i redukci množství znečišťujících látek a snížení zátěže obyvatel nadměrným hlukem. Cestujícímu, který využije vlakové spojení s Olomoucí, navíc odpadne starost s parkováním vozidla, které je v oblasti nádražního prostoru dost problematické z hlediska kapacity parkovacích míst i ceny parkovného. S doplňkem integrovaného přestupného jízdného IDSOK, které můžete v Olomouckém kraji už běžně zaplatit kartou nebo mobilem, se cestující dostane přímo z vlaku na MHD, a automobil se tak v mnoha případech stane v tomto ohledu spíše přítěží. Vývoj situace by měl současně přinést i snížení počtu autobusových spojů na této trase, které s velkou pravděpodobností nebudou schopné konkurovat takto strukturovanému rychlému vlakovému spojení.

Paradoxně zásadní silniční stavba olomouckého regionu, která se sporně projednává už několik desítek let, umožní regionální železnici zásadně ovlivnit u cestujících výběr vhodného dopravního prostředku a nasměrovat stále více cestujících právě k využití přepravy po železnici. Na některých takto rekonstruovaných tratích v Evropě, z nichž je část provozována i soukromými dopravci, se počet přepravovaných cestujících zvýšil více než desetinásobně. Na jejich příkladu lze ukázat, jak v řádu několika let může být projekt revitalizace regionální tratě úspěšný a efektivní.

Pokud ve správném čase rovněž okolní obce a kraj přistoupí k podpoře snadné dopravy v obcích po trati, například budováním cyklostezek ke stanicím, úschoven kol, záchytných parkovišť po celé trati prakticky až do Šumperka, nebo zakládáním infocenter obcí v budovách stanic, budou moci obce uvažovat i o rozšíření stavebních parcel v dosahu železnice a oživit také okolí trati. V dlouhodobém horizontu by mohlo jít o nejkomplexnější projekt v dějinách regionální železnice v České republice se zásadním významem pro kvalitu života a životního prostředí.

Michaela Štefková
členka Rady krajské organizace Strany zelených v Olomouckém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…