Štěpánek (DSSS): Místo úspor více ministerstev

05.12.2013 11:21

Od mimořádných parlamentních voleb uplynulo šest týdnů a už je vidět, že předvolební sliby socialistů a lidovců berou za své.

Štěpánek (DSSS): Místo úspor více ministerstev
Foto: DSSS
Popisek: Jiří Štěpánek, výkonný místopředseda DSSS

Důvod je prostý. Tři budoucí vládní strany, to už je nějakých postů, korýtek a teplých místeček. Proto se také mluví o tom, že vláda bude mít více ministrů, než ta předchozí. Rozšíří se počet vicepremiérů a ministrů bez portfeje. I parlament nezůstal ušetřen rozdávání prebend, protože se zvýší počet parlamentních výborů.

Vše se tak vrátilo do starých kolejí politického klientelismu, zákulisních debat a lhaní občanům. Vláda ještě není sestavena, ministerské posty nejsou rozděleny mezi jednotlivé strany, ale už se lídři starají, aby se dostalo na každého z jejich partaje. Z tohoto prospěchářského úvodu je jasné, že nemůžeme čekat žádných pronikavých změn.

U socialistů to nepřekvapí, to je protřelá parlamentní strana, pohybující se dvacet let parlamentními sály, ale hlavně temnými sněmovními kouty, kde se sjednávají ty skutečné politické kšefty. A lidovci? O nich škoda mluvit. Strana, která se ohání Bohem, půjde třeba s čertem, jen aby byla ve vládě. U nich to je normální, ale co mě udivuje je souhlasný postoj hnutí ANO, tohoto „nového, svěžího větru na politické mapě“.

Velkouzenář Babiš v předvolební kampani občany přesvědčoval, že stát by řídil jako firmu, to znamená efektivně a účelně. Takže ve své firmě by určitě nerozšiřoval počet kanceláří a odborů, kdyby jeho firma neprosperovala, tak jako náš stát. Je vidět, že pan Babiš se velice rychle etabloval v české politické aréně.

Od nové vlády nemůžeme čekat nic převratného, protože jsou to jen ty samé parlamentní tváře, doplněné podnikatelským subjektem, pro něhož je pragmatismus nad předvolební sliby. Lidem nacpal Babiš koblihy a to byl jeho hlavní předvolební program.

Jestliže už se na samém začátku místo základních úspor rozšíří počet ministerstev, tak jak se bude řešit nezaměstnanost, pokles průmyslové výroby a deficitní rozpočet? Vše zaplatí daňoví poplatníci, tak jako vždy v uplynulých čtyřiadvaceti letech. Nečeká nás nic dobrého, jen prodlužování mravně politického marasmu, na jehož konci budou zřejmě další předčasné volby.

Jiří Štěpánek, výkonný místopředseda DSSS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: DSSS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…