Štětina (Úsvit): Zdravotnictví není ani levicové ani pravicové

26.09.2013 21:58

Před volbami je velmi vděčné téma financování zdravotnictví. Strany, které v minulosti vládly, se navzájem osočují, že právě ta druhá způsobila stav, kdy nemáme dostatek peněz na zdraví občanů. Připadá mně to jako, když si děti dělají bábovičky na písečku a jeden druhému je boří. Když se maminky zeptají, kdo to udělal, tak se ozývá: Já, ne to on! A tak je to i s naším zdravotnictvím.

Štětina (Úsvit): Zdravotnictví není ani levicové ani pravicové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

Nejméně 30 let říkám, že máme dobře postaráno o pacienty, ale chybí nám peníze, abychom mohli poskytovat všem medicínu podle nejnovějších poznatků. Pravičáci říkají, musíme zavést regulační poplatky, aby se služby nezneužívaly, levičáci zase praví, že každý musí dostat stejnou péči, ať to stojí, co to stojí. Oba mohli dokázat, že právě ten jejich přístup je správný, ale nikdy se jim to nepodařilo. Ti první totiž vidí také cestu v privatizaci, ti druzí zase v zestátňování.

Já říkám, zdravotnictví není ani levicové ani pravicové. Musí sloužit každému, kdo ho potřebuje a musí být kvalitní, tedy odborně na nejvyšší úrovni. Dostupné, tedy pro mladé, ale hlavně staré, kteří nemají možnost se kdykoliv dostat k doktorovi a hlavně poskytované za rozumné ceny, tedy ekonomické.

A právě ta poslední premisa je kamenem úrazu. Na zdraví parazituje mnoho šibalů, kteří si, prostřednictvím politických stran, udělali z této služby osobní byznys. Není tak složité tyto dobráky pojmenovat. Ale vždycky, když se tak stane, je na jejich straně naše “pseudoprávo”. Tedy, kdo má prachy, má i pravdu. A to je pro mě naprosto nepřijatelné.

Nemusím být lékař ani politik, abych si neuměl spočítat na prstech jedné ruky, že peněz bude stále méně a méně, protože věk se prodlužuje a tím přibude i závažných onemocnění, např. onemocnění srdce a cév, cukrovka, nádory, atd. a rušení nemocnic není řešením. Je třeba si jednou a navždy sednout ke společnému stolu a říci: Vážení, co jsme si, to jsme si, ale takto už to dál nejde. Konec zlodějiny na všech frontách, zneužívání zdravotnických služeb, zaplaťme slušně všechny poctivé poskytovatele těchto služeb a také zákonným způsobem umožněme, aby si občan mohl připlatit, když na to má. Je to prosté, ale bude to konečně řešitelné? Se starými politickými matadory a hlavně politickými praktikami, určitě NE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…