Šťovíček (STAN): Musíme se postavit za obce, nad nimiž visí Damoklův meč těžby

20.04.2015 14:31

Jednoznačnou podporu získal od delegátů celostátního sněmu STAN místostarosta Litvínova Milan Šťovíček v pátek 17. dubna, když navrhl, aby se hnutí postavilo za obce Ústeckého kraje, které jsou bezprostředně ohroženy těžbou hnědého uhlí.

Šťovíček (STAN): Musíme se postavit za obce, nad nimiž visí Damoklův meč těžby
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: MiIan Šťovíček

Sněm především trvá na zachování územních ekologických limitů těžby a jejich zakotvení ve Státní energetické koncepci, Surovinové politice ČR a v dalších strategických dokumentech státu.

Hnutí STAN vyzývá vládu ČR, aby usnesení o limitech těžby a státní energetické koncepci dále účelově neodkládala a aby  urychleně a výrazně zvýšila odvody  z vytěžených nerostů ve prospěch obcí, státu a jeho občanů.

Litvínovský místostarosta Milan Šťovíček k tomu dodal:  „Je načase, aby se odpovědní činitelé kraje a státu konečně odpoutali od  minulosti a začali cílevědomě plánovat a budovat podmínky pro budoucnost  kraje po uhlí. Prospělo by to nejen dalším generacím, ale konečně by se dožila klidu i generace současná, iritovaná a stresovaná Damoklovým mečem  hrozící  těžby, mnozí po několikerém stěhování před ní. Nebo si opravdu někdo myslí, že těžba   v minulých desetiletích kraj obohatila, že je na tom životními podmínkami lépe,  než jiné kraje ČR? Nikoliv, po celou dobu na to kraj jen doplácel a není důvod  věřit, že by tomu najednou začalo být jinak. Většina lidí v Ústeckém kraji dlouhodobě těžbu za limity a bourání dalších obcí odmítá. Jasný postoj hnutí STAN je pro ně dobrou zprávou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

16:14 Hřib (Piráti): Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pražskému metru.