Strana Moravané zve na demonstraci proti názvu Czechia a za obnovu moravské samosprávy

23.04.2016 10:09

Jako reakci na šokující a za zády voličů připravenou snahu nejvyšších ústavních činitelů o násilné prosazení pojmu „Czechia“ u OSN jako oficiálního jednoslovného pojmenování státu Česká republika v zahraničí organizuje politická strana Moravané demonstraci proti tomuto postupu a za obnovení moravské zemské samosprávy.

Strana Moravané zve na demonstraci proti názvu Czechia a za obnovu moravské samosprávy
Foto: Moravané
Popisek: Moravané

Tuto dle našeho názoru protiústavní snahu pražských politiků vnímáme jako závažný útok na identitu Moravanů a Slezanů. Pojmy Czechia či Bohemia, které jsou označením území Čech, nemohou označovat území sousedních zemí Morava a Slezsko. Politický tlak a mediální zkratka, neznalost a lži mohou mít nedozírné následky pro samotnou existenci jakékoliv jiné než české identity v ČR.

Současnou alarmující situaci vnímáme jako vrchol snah o vymazání povědomí o dříve svébytných zemích Morava a Slezsko, které v minulém století za revolučních a válečných okolností či zločinným působením totalitních režimů nezaviněně ztratily své zemské sněmy, samosprávu, hranice, symboly a elity. V důsledku akcelerujících pragocentrických tendencí a vzrůstajícího českého šovinistického nacionalismu má z ČR zmizet vše moravské a slezské, všichni Moravané a Slezané – vše musí být české, všichni mají být Češi. Jazyková hra s názvem státu tomuto procesu vydatně napomáhá.

Místo nedůstojného politicko-mediálního nátlakového prosazování „jediného správného“ názvu státu, který může zůstat dvouslovný, popř. vhodnější – Czechomoravia (Českomoravsko, podobně Československo) či Czechlands (České země, podobně Nizozemí) – vyzýváme k otevření diskuze o přetvoření extrémně centralizované ČR se čtrnácti vadnými kraji na spolkový stát, v němž kromě Čech naleznou své důstojné zastoupení i Morava a Slezsko a jejich obyvatelé.

Demonstrace se uskuteční v sobotu 23. 4. 2016 od 16.00 do 17.00 hod. na náměstí Svobody v Brně. Na demonstraci mj. vystoupí Ondřej Hýsek, předseda politické strany Moravané. Účast přislíbili zástupci moravských spolků.

K události se můžete přidat i na facebooku, hlavně však přijďte Moravu podpořit osobně!

Na demonstraci bude možnost podepsat petici proti názvu Czechia a za obnovu moravské samosprávy (také: http://www.petice24.com/petice_proti_czechii).

Ondřej Hýsek, předseda politické strany Moravané

Mgr. Ondřej Mlejnek, Ph.D.

  • Moravané
  • Kandidát do zastupitelstva Jihomoravského kraje
  • místostarosta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…