Střecha (Hnutí PRO Hodonín): Blíží se stavba stezky na Velkomoravské ulici

10.09.2022 20:33

Očekávaná výstavba navazující části stezky pro chodce a cyklisty podél rušné Velkomoravské silnice I/51 se přiblížila. Vítěz výběrového řízení, společnost VHS Břeclav, s.r.o. plánuje zahájit práce ještě v tomto měsíci. Hotovo by mělo být do konce letošního roku.

Střecha (Hnutí PRO Hodonín): Blíží se stavba stezky na Velkomoravské ulici
Foto: wikipedia
Popisek: Hodonín

Stezka z Hodonína do Lužic se ještě letos dočká dalšího navazujícího úseku, a to na straně příměstského lesa. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Celkem 770 metrů dlouhá a 3,25 m široká stezka povede od křižovatky ulic Velkomoravská a Bří Čapků k místní komunikaci – ul. Hornická čtvrť a dále bude pokračovat směrem k účelové komunikaci k části Bažantnice, kde bude ukončena. „Jsem velmi rád, že se tato stezka dostává ke své realizaci a umožní bezpečnější dopravu chodcům i cyklistům, kteří ji budou využívat. Původně jsme chtěli vybudovat stezku na opačné straně silnice tak, aby přímo navazovala na stávající stezku do Lužic. Z důvodu majetkoprávních vztahů a pozemků v soukromém vlastnictví, to však nebylo možné a její pokračování je tak na straně příměstského lesa,“ řekl starosta Libor Střecha. Součástí investiční akce je kromě stezky samotné také rekonstrukce stávajících autobusových zastávek a vybudování dvou přechodů pro chodce a cyklisty. Ty umožní bezpečnější překonávání komunikace i dětem, které dojíždí z okolních obcí do místních škol.

Vysoutěžená částka výstavby samotné stezky pro chodce a cyklisty činí 21 632 000 Kč vč. DPH. K jejímu financování město využije i dostupné dotační tituly. Poskytnutí finančních prostředků na tuto akci schválili výbor Státního fondu dopravní infrastruktury i zastupitelstvo Jihomoravského kraje. Z rozpočtu SFDI bude městu Hodonín poskytnuto 9 363 222,00 Kč a z rozpočtu JMK 826 166,84 Kč.

V jarních měsících příštího roku se počítá také s navazující výsadbou dřevin, které stezku zastíní a stanou se pomyslnou vegetační protihlukovou bariérou mezi stezkou a Velkomoravskou ulicí. „V plánu je nově vysadit 85 kusů vzrostlých stromů, 49 kusů odrostků a 216 keřů. Bude se jednat převážně o domácí druhy dřevin. Stávající stromy, které zde zůstaly, především mladé duby a borovice, čeká speciální ošetření,“ řekl vedoucí odboru rozvoje města Dalibor Novák. V souvislosti s výsadbou město požádalo o dotaci ze Státního fondu životního prostředí ČR, která by v případě kladného vyřízení mohla pokrýt až sto procent způsobilých výdajů na vegetační úpravy. Ty se odhadují na 2,4 mil. Kč.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…