Stropnický (ANO): Jsem rád, že izraelský veterán chtěl naposledy letět nad Českou republikou

02.11.2015 9:59

Izraelský veterán s českými kořeny Hugo Marom ukončil leteckou kariéru v Čáslavi

Stropnický (ANO): Jsem rád, že izraelský veterán chtěl naposledy letět nad Českou republikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Do kokpitu dvoumístného proudového letounu L-159 na čáslavské základně usedl v úterý 27. října 2015 jako druhý pilot Hugo Marom. O tuto možnost projevil zájem sám sedmaosmdesátiletý izraelský veterán s českými kořeny a ministr obrany na základě doporučení armádního velení rozhodl, že se let může uskutečnit. 

„Hugo Marom, který je v těchto dnech na návštěvě v České republice, požádal o možnost provést svůj poslední let nad územím, kde se narodil a kde jako vojenský pilot začínal. Jsem rád, že jsem mu jeho sen mohl splnit,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

„Málokdy v životě jsem měl takovou radost jako po příjezdu do Čáslavi. Začínal jsem v roce 1948 v Olomouci a mám takový dojem, že dneškem končím svou leteckou kariéru,“ prohlásil Hugo Marom.

„Je pro nás poctou, že jsme panu Maromovi mohli umožnit leteckou kariéru zakončit právě v  zemi, ve které ji začínal,“ doplnil velitel vzdušných sil brigádní generál Libor Štefánik, který hosta doprovázel.

Návštěva v Čáslavi přinesla i jedno překvapení. Ukázalo se, že pamětní medaili reprezentující historické vazby ČR a Izraele, kterou základně věnovala izraelská delegace v roce 2010, navrhl a vytvořil právě Hugo Marom.

* **
Hugo Marom, původním jménem Hugo Maisel, se narodil 9. října 1928 v Brně. Jako jedno z Wintonových dětí odcestoval v srpnu 1938 do Anglie, kde se stal kadetem vojenské letecké jednotky při čs. exilové vládě. Po konci války se vrátil do Československa. Zde odmaturoval a přihlásil se na výcvik izraelského letectva v Olomouci. V roce 1949 odešel do své nové vlasti, kde se jako stíhací pilot účastnil izraelsko-arabské války. V roce 1964 odešel do civilu a založil firmu na stavbu a projektování letišť.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…