Stržínek (ANO): Soutěž na podobu bývalé Křižanovy pily zná vítěze

24.12.2020 18:41

Celkem devět návrhů obdržela radnice v rámci ideové urbanisticko-architektonické soutěže na využití městských pozemků v areálu bývalé Křižanovy pily a v blízkém okolí. Odborná porota vybrala vítěze, jehož potvrdili také radní města.

Stržínek (ANO): Soutěž na podobu bývalé Křižanovy pily zná vítěze
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO)

Soutěž vyhlásilo Valašské Meziříčí ve spolupráci s Českou komorou architektů letos na podzim s cílem získat co nejlepší ideovou studii řešeného území. Město v areálu bývalé Křižanovy pily vlastní pozemky o rozloze 27 tisíc metrů čtverečních a dalších 11,5 tisíce metrů čtverečních v sousedním prostoru přednádraží a bývalé vlečky. „Soutěž byla otevřena autorizovaným architektům, kteří zde měli za úkol vhodně umístit autobusový dopravní terminál či nový městský úřad pro 130 zaměstnanců. Chybět nesměla alej Emilie a Jana Křižanových, parkovací kapacita pro minimálně 200 aut a zohlednit bylo potřeba i co největší podíl zeleně a prostor pro výstavbu bytových domů,“ shrnul podmínky soutěže starosta Robert Stržínek.

Radnice obdržela 9 soutěžních návrhů, které posuzovala pětičlenná porota. „Předmětem hodnocení nakonec bylo sedm z nich, neboť dva návrhy nesplnily soutěžní podmínky. Odborná porota složená ze zástupců České komory architektů a města Valašské Meziříčí pak vybrala trojici nejlepších návrhů, jejichž autoři si mezi sebe rozdělili ceny v celkové výši 310 tisíc korun. Další tři návrhy byly oceněny mimořádnou odměnou v celkové výši 90 tisíc korun,“ uvedla Lucie Rapantová, sekretář soutěže a vedoucí právního oddělení radnice.

Vítězství nakonec porota přiřkla návrhu, který zpracoval architekt Miroslav Moll s kolegy Jiřím Příhodou a Soňou Stromšíkovou. „Návrh vyniká jasnou koncepcí přednádražního prostoru, v němž akcentuje náměstí vymezené objekty úřadu a parkovacího domu, zakončené dvouřadou alejí směřující k centru města… Zelená osa spojující přednádraží se zámeckým parkem je doplněna pěšími komunikacemi a outdoorovými aktivitami. V jejím závěru je vhodně nad rámec základních požadavků soutěžních podmínek navrženo parkoviště pro návštěvníky kulturních akcí v zámeckém parku,“ hodnotila mimo jiné porota vítězný návrh a doporučila několik úprav pro případnou navazující územní studii: „Do prostoru přednádraží umístit parkování K+R (Kiss and Ride). Prověřit vyšší podíl zeleně jižní části území v dotyku se sídlištěm Křižná. Zvážit opodstatněnost navržených vodních prvků z pohledu provozu a údržby. Vyřešit propojení jižní ulice s parkovišti na ulici Na Křižanově pile tak, aby bylo eliminováno hlavní dopravní napojení na ulici Janáčkovu. Alternativně posoudit komfortnější řešení výškového rozdílu mezi niveletou ulice Nádražní a navrženým náměstím.“

Konečné pořadí potvrdili také radní a seznámili se s ním i zastupitelé. S vítězem bude město Valašské Meziříčí nyní jednat o uzavření smlouvy na vypracování územní studie, která bude podkladem pro další projekty v areálu bývalé Křižanovy pily a přilehlém okolí. „Architektonická soutěž pro nás byla obrovskou zkušeností a velký dík patří všem, kteří se na její realizaci a hodnocení podíleli. Po splnění všech nezbytných náležitostí nás bude čekat jednání s autory vítězného návrhu a do budoucna také postupná výstavba jednotlivých objektů,“ uzavřel starosta Robert Stržínek.

Soutěžní návrhy posuzovala pětičlenná porota složená ze závislé a nezávislé části. V té závislé zasedli starosta Robert Stržínek (ANO 2011), zastupitelka Hana Skácalová (ODS a Svobodní) a jako náhradnice zastupitelka Irena Brouwerová (PROVALMEZ). Nezávislou část poroty tvořili zástupci ČKA – architekti Milena Vitoulová, Petr Klier a Pavel Grasse s náhradnicí Martinou Hovořákovou. Jako přezkušovatelka byla ustanovena Alena Carbolová (KDU-ČSL). V pozici poradců se soutěže zúčastnili také předseda Místní komise Křižná a zastupitel Václav Chajdrna (Nezávislí a Soukromníci) a odborníci z řad zaměstnanců radnice.

Všechny soutěžní návrhy budou rovněž představeny veřejnosti, a to ve středu 3. února od 18.00 hodin v přízemí Muzejního a galerijního centra. K vidění zde budou až do konce února.

Oceněné návrhy včetně hodnocení poroty jsou zveřejněny také na stránkách České komory architektů ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…